Wpis z mikrobloga

Siemanko, jestem przy wyborze soczewek do moich nowych okularów model : PRADA PR 63UV 1AB1O1

Teraz mam pytanie, która z tych firm soczewkowych naprawdę jest coś warta. Ponad 3/4 optyków w moim mieście oferuje soczewki HOYA, które podobno nawet

z najwyższą powłoką bardzo się brudzą i są standardowej(średniej) jakości, nie to co dawne SEIKO. Moja wada to - 4.00, soczewki planuje zakupić z pomniejszeniem 1.67 z wszystkimi powłokami antyrefleksyjnymi. Firmy które mam do wyboru to:

HOYA Cena w ok. 520 zł Japońsko Chińska firma

RodenStock 686zł Niemiecka Firma

S Comfort (Ar Strong+UV) 700zł Polska podobna bardzo dobra firma.

Które mi radzicie wybrać?

Opłaca sie dopłacać do pozostałych czy Hoya w zupełności wystarczy?

( ͠° °)

#optyk #optyka #okulary #pytanie @GloomySunday
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Trzy_Palce_w_Natalce: Jeśli patrzysz tylko na kwestie powłok, pomijając konstrukcje indywidualne (czyli FreeForm, TrueForm itp.) to wybierz Hoye z LongLifem. Samą jakością powłok nie różni się bardzo od "najwyższych" powłok dwóch kolejnych firm, które podałeś.
  • Odpowiedz
@GloomySunday: Z tą Hoya trochę się boję, gdyż dziewczyna ma soczewki z tej firmy i strasznie się palcują, brudzą, dużo gorzej niż moje najtańsze soczewki z vision express kupione 6 lat temu. Swoją drogą, zakupie u was okulary dla mojego taty! Bardzo fajna oferte macie, zbadam tylko z nim wzrok i złoże zamówienie. A co to dokładnie to FreeForm, True Form?
  • Odpowiedz
@Trzy_Palce_w_Natalce: To zależy jaką dokładnie powłokę ma Twoja dziewczyna - jeśli to będzie taka, która nie posiada warstwy oleofobowej, antystatycznej i hydrofobowej to rzeczywiście może być problem z brudzeniem. Dodatkowo trzeba pamiętać o tym, że czasami jeśli soczewka nie ma antyrefleksu albo antyrefleks jest niższej jakości to soczewka jest mniej przejrzysta a co za tym idzie zabrudzenia nie są tak bardzo widoczne (ale dalej tam są). Przy lepszych powłokach czasami
  • Odpowiedz
@GloomySunday: Badanie wzorku dopiero będę miał, a u optyka byłem w sprawie wyceny szkieł i jeżeli chodzi o Rodenstocka i S Comfort to bym montował na miejscu, a hoya zamówiłbym przez internet wraz z oprawkami.
Można zaufać tej firmie HOYA? Wybierając ją zaoszczędzę 250zł jak zamówie od razu z oprawkami. A to będzie zakup na najbliższe 4 lata i te 250zł jestem wstanie dopłacić gdybym faktycznie podniósł komfort i jakoś
  • Odpowiedz
@Trzy_Palce_w_Natalce: Hej, po pierwsze zamawiając index 1,67 przy mocy -4.0 nie będzie żadnej różnicy jak ze znacznie tańszym indexem 1.6. Różnica będzie poniżej 1mm. Nie więcej. Nie odczujesz tego. A im wyższy index tym niższa liczba Abbego i tym gorsza jakośc widzenia. Index 1,67 stosuje się do dużo wyższych mocy. Dużo zależy też od Twojego rozstawu źrenic i szerokości tarczy oprawki. Do tego przy mocy -4,0 stosowanie konstrukcji freeformowych to
  • Odpowiedz