Wpis z mikrobloga

Wytłumaczcie mi czy ja faktycznie jestem j----ą chciwą mendą, czy ludziom coś się we łbach p----------o xD

Można zgarnąć 2,5 koła za polecenie pracownika, jeśli ten potem przepracuje w firmie pół roku. No i zgarnąłem takiego pracownika, poopowiadałem mu o firmie i o tym czego może się spodziewać na rozmowie rekrutacyjnej i w geście dobrej woli odpaliłem mu jeszcze dwie stówki z tych 2,5 k.

I co się k---a okazuje - ludzie na mnie krzywo patrzą, bo dziwią się, że nie podzieliliśmy się pół na pół tym hajsem xDD Załatwiam dobrą pracę na początek, dwoję się i troję, żeby się dostał, mam w tym biznes, ale i tak bym pomógł ziomeczkowi nawet za darmo. Ziomeczek oczywiście bardzo wdzięczny i nie wydaje mi się, żeby oczekiwał choćby grosza.

Kto tu jest p------y, Mircy?

#praca #pracbaza #pytanie #korposwiat

Jak powinienem był się podzielić?

• 2 stówki dla ziomeczka - reszta dla mnie 40.3% (661)
  • Pół na pół 7.2% (118)
  • W ogóle nie powinienem dawać ani złotówki 52.5% (861)

Oddanych głosów: 1640

• 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@WillyJamess: Wg mnie postąpiłeś dobrze, chociaż ja bym nie dał ani grosza. To w 100% Twoje pieniądze, Ty za niego ręczysz, nawet jeśli nie bezpośrednio to jednak. W ogóle nie rozumiem dlaczego miałbyś mu cokolwiek odpalać? To chyba jemu zależało na pracy, łaski Ci nie robi. U mnie w dwóch korpo, w których pracowałem też były takie programy i nigdy nikt się nie dzielił, ja też.
  • Odpowiedz
@joGgurt: No to chyba zle Ci się wydaje ( ͡º ͜ʖ͡º) do tego sporo znajomych poprzechodzilo do innych firm w różnych miastach i tylko RAZ o tym słyszałem, ale od gościa w c--j janusza ktory został wyśmiany po takiej propozycji.
  • Odpowiedz
@joGgurt: Referal to dodatek. Skoro ktoś kieruje się wyborem pracy przez pryzmat jakiegoś śmiesznego bonusa z polecenia to jest niepoważny widocznie :) Nie wiem w jakim mieście takie dziecinne układziki macie, ale niech wam tam lekko będzie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@WillyJamess: W tej sytuacji jest to kwestia czysto umowna, patrząc przez pryzmat przyzwoitości - opcje 200zł, 50% jak i 0% są równie dobre. W mojej opinii te 200zł to bardzo miły gest, 50% to trochę przesada (bo to nagroda dla "naganiającego", ale z drugiej strony to Twoja kasa, więc robisz z nią co chcesz), 0% jest w sumie neutralne.

Mendami są ludzie, którym przeszkadza, jak wydajesz swoją kasę, podczas gdy
  • Odpowiedz
@WillyJamess: @joGgurt: @utede: Czy ta dyskusja dzieje się naprawdę? xDDDDD. Ze znajomymi zawsze się dzieliliśmy 50/50, to przecież oczywiste. Referal nie powoduje, że kandydat ma łatwiej, i tak musi przejść normalną rekrutację. Równie dobrze mógłby pójść bezpośrednio do HR i wtedy wszyscy dostają 0 zł. A tak jest polecenie i jest korzyść po obu stronach. Referal to żadna przysługa (przynajmniej w IT), a sposób na ekstra
  • Odpowiedz