Wpis z mikrobloga

Jako ze gotowanie to moja pasja to podaje przepis na #gulasz:

Składniki:
0,7kg łopatki wieprzowej
1/2 cebuli białej
500ml wody
2 liście laurowe
1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1 opakowanie papryki słodkiej mielonej
2 ząbki czosnku/łyżeczka czosnku granulowanego
5 ziaren pieprzu
szczypta pieprzu cayenne
2 łyżeczki soli (dodać pod koniec duszenia!!!)
3 łyżki oleju z pestek winogron
1 łyżka smalcu

Łopatkę kroimy w kawałki, przyjemne do gryzienia, olej wlewamy do garnka, rozgrzewamy, wrzucamy mięso, zamykamy z zewnątrz; do zamkniętego mięsa wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, mieszamy, przez chwilę dusimy.
Po zredukowaniu płynu dodajemy przyprawy i czosnek, chwilę dusimy i wlewamy wodę, po zagotowaniu zmniejszamy ogień, wlewamy wodę i dusimy.

Dusimy ok 1,5h, pod koniec solimy, jeżeli płyny nie zredukowały, zaklepujemy dwiema łyżkami mąki pszennej rozrobionej w 150ml wody.

Podajemy z dowolną kaszą, ziemniakami lub kluskami parowanymi ( na #wlkp zwanymi też buchtami)

Smocznego!
#gzw #gotujzwykopem
  • 2