Szukam laptopa, który wystarczyłby na kilka lat - ma być szybki, tak żeby uniknąć sytuacji z pic rel ( ͡°͜ʖ͡°) Nie planuję na nim grać, więc nie wiem czy dodatkowa grafika jest konieczna. Zastanawiam się nad modelami z tego zestawienia: https://www.x-kom.pl/comparison/434569,444965,444114 Są to: 1. Dell Latitude 5491 i7-8850H/16GB/512 2. ASUS ZenBook Pro UX550GE i7-8750H/16GB/512 3. ASUS Vivobook Pro 15 N580GD i7-8750/16GB/480SSD
Dell ma odrobinę mocniejszy procesor i ma sporo portów, ale jest mniejszy. Ma też możliwość rozszerzenia pamięci RAM do 32GB, ale nie wiem czy to będzie konieczne w najblizszych dwóch latach. No i gwarancja producenta na 3 lata.
Zenbook jest najładniejszy, ale też najdroższy. Na razie nie widzę kiedy wykorzystam Thunderbolt, ale biorąc pod uwagę że do jednego portu mogę podpiąć dwa monitory nawet z adapterami do hdmi/displaypost/dvi (poprawcie mnie jeśli się mylę) to może to być dosyć przyszłościowe.
Vivobook jest najtańszy, ale podzespołami nie odstaje zbytnio od powyższych.
@Battis: Ja bym zdecydował się na Della, ew. ThinkPada. Reszta to rynek bardziej konsumencki niż biznesowy. Dell jako jedyny pozostał przy klasycznych zawiasach, które poza odchylaniem o 180 stopni (nie wiem, kto na serio tak robi), są najwytrzymalsze. Chyba, że potrzebujesz mocnej dedykowanej grafiki, to Dell odpada - GTX do Latitude nigdy nie pakują, za to możesz wybrać wariant z GeForce 930MX. Jeżeli 14" to za mało, to zobacz Latitude 5590.
@Matlaw: Byłem nastawiony na tego Della, jednak w internecie jest sporo opinii że niestety ma problemy z chłodzeniem. Wiadomo że większość tych nowych laptopów (nie-gamingowych) będzie miała jakiś thermal throttling, ale inne mają chociaż po dwa wentylatory i dwie rurki odprowadzające ciepło, natomiast Dell został przy chłodzeniu z poprzednich modeli.
Zastanawiam się nad modelami z tego zestawienia: https://www.x-kom.pl/comparison/434569,444965,444114
Są to:
1. Dell Latitude 5491 i7-8850H/16GB/512
2. ASUS ZenBook Pro UX550GE i7-8750H/16GB/512
3. ASUS Vivobook Pro 15 N580GD i7-8750/16GB/480SSD
Dell ma odrobinę mocniejszy procesor i ma sporo portów, ale jest mniejszy. Ma też możliwość rozszerzenia pamięci RAM do 32GB, ale nie wiem czy to będzie konieczne w najblizszych dwóch latach. No i gwarancja producenta na 3 lata.
Zenbook jest najładniejszy, ale też najdroższy. Na razie nie widzę kiedy wykorzystam Thunderbolt, ale biorąc pod uwagę że do jednego portu mogę podpiąć dwa monitory nawet z adapterami do hdmi/displaypost/dvi (poprawcie mnie jeśli się mylę) to może to być dosyć przyszłościowe.
Vivobook jest najtańszy, ale podzespołami nie odstaje zbytnio od powyższych.
Wołam Cię @Pustulka, bo znasz się jak nikt na sprzętach :)
#szukamlaptopa #dell #asus
Dell jako jedyny pozostał przy klasycznych zawiasach, które poza odchylaniem o 180 stopni (nie wiem, kto na serio tak robi), są najwytrzymalsze. Chyba, że potrzebujesz mocnej dedykowanej grafiki, to Dell odpada - GTX do Latitude nigdy nie pakują, za to możesz wybrać wariant z GeForce 930MX.
Jeżeli 14" to za mało, to zobacz Latitude 5590.
@Battis: Moim zdaniem Zenbook, ewentualnie przejrzyj https://forum.techlords.pl/co-kupic-f4/zestawienie-polecanych-laptopow-ranking-laptopow-c-t5.html