Aktywne Wpisy
cinu4 +121
Najbardziej natrętnych neur0pków mam na czarno a i tak fala tuskoidów zalewa wykop przed wyborami. Gdyby mi ktoś w 2015 powiedział, że za 8 lat internet zacznie obciągać Donaldowi to bym wyśmiał, a teraz po prostu wiem, że ten naród skazany jest na bycie pod butem.
#bekazlewactwa #konfederacja #bekazpo #bekazneuropy #polityka #wybory
#bekazlewactwa #konfederacja #bekazpo #bekazneuropy #polityka #wybory
Ana77 +7
Potrzebuje opinii facetów i najlepiej 25+
Czy jest sens szukać kogoś sensownego na necie, mając same " trupy" w szafie? Generalnie ja i moje życie tak wygląda, że chyba najtwardszy by #!$%@?ł.
Mam 32 lata, niska, mało atrakcyjna dziewczyna ( taka nie wylaszczona, byle jaka szara myszka)
Pracuje od lat z ojcem, mały biznes, powiedzmy warzywniak, żenująca praca, staram się teraz rozwijać w coś bardziej szlachetnego. Mieszkam w wynajmowanym mieszkaniu z kotami
Czy jest sens szukać kogoś sensownego na necie, mając same " trupy" w szafie? Generalnie ja i moje życie tak wygląda, że chyba najtwardszy by #!$%@?ł.
Mam 32 lata, niska, mało atrakcyjna dziewczyna ( taka nie wylaszczona, byle jaka szara myszka)
Pracuje od lat z ojcem, mały biznes, powiedzmy warzywniak, żenująca praca, staram się teraz rozwijać w coś bardziej szlachetnego. Mieszkam w wynajmowanym mieszkaniu z kotami
Tak na szybko
Jako ze @Mleko_O przedrukowuje (parafrazujac) wikipedie i do tego mieni się ekspertem tejze encyklopedii oraz grozi mi #czarnolisto , postanowiłem napisac (zeby krytyka byla rowniez konstruktywna) i pokazac troszkę, jak to naprawdę było w tych dniach lipcowych 1941 w okolicach Ostrowa
29 czerwca 1941– szef sztabu generalnego Zukow wydaje rozkaz gen. Czerniawskiemu (dowodzi 1 Korpusem Zmechanizowanym – w pełni skompletowanym z 1039 czolgami, a w prezencie dostanie 10 ciezkich KV1 [lub KV2 - niepewne zrodla] prosto z fabryki z Leningradu, które wlasnie zrobia robote w Ostrowie za pare dni, ale o tym za chwile), aby zablokowal droge na Leningrad. Pomoc w tym ma 41 Korpus Strzelecki, który 1 lipca wyladuje się z pociągu w Pskowie oraz 22 i 24 Korpus Strzelecki, które już sa w tych rejonach. W sumie to 10 swiezych dywizji.
Tyle na papierze, bo w realu Czerniawski dysponowal tylko 3 Dywizja Pancerna generala majora Kuzniecowa – reszte mu zabrano na polnoc (wiadomo, Finlandia).
Do 3 lipca dzieje się taka sympatyczna rzecz: dowództwo Frontu Polnocno-Zachodniego (w tym gen.maj. Kuzniecow), gdzies się zawieruszylo. W związku z tym dowodzenie nad nad całym Frontem Polnocno-Zachodnim przejal 4 lipca gen.maj. Sobiennikow. Beztalencie Kuzniecow potem się gdzies znalazł w sierpniu na tylach tlumaczac, ze zawierucha wojenna – taka sytuacja...
Niemcy oczywiście nie spia w tych dniach, i wlasnie 4 lipca, kiedy Sobiennikow przejmuje dowodzenie, to 1 Dywizja Pancerna gen.maj. Kruegera, nad ranem, wkracza do Ostrowa, zajmując 2 nienaruszone mosty…
W związku z tym Sobiennikow rozkazuje natychmiast Czerniawskiemu uderzenie na Ostrow silami 3 Dywizji Pancernej i 111 Dywizji Strzeleckiej. Daje mu 10 w/w ciezkich czolgow w prezencie i obiecuje wsparcie lotnicze (i chyba tylko na obietnicy się skonczylo, bo nie slyszalem, żeby ktoś zobaczyl jakiegoś Szturmownika latającego w tych dniach, ale tu mogę się mylic). Sobiennikow rozkazuje przeprowadzić atak po 24 godzinach, czyli 5 lipca.
Czerniawski maszeruje z 3 Dywizja Pancerna cala noc z 4/5 lipca i o 0530 rozpoczyna uderzenie na Ostrow. Tez nie jest to błyskotliwy general (za pare miesięcy go zdegraduja i prawie rozstrzelają za nieumiejętne dowodzenie), ale trzeba przyznać, ze w tym wypadku nawet niezle to rozkminil. Uderzyl 10 ciezkimi KV1 i oskrzydlal średnimi oraz lekkimi. Dwukrotnie wdzieral się do Ostrowa i za pierwszym razem prawie odbil mosty. Co zatem poszlo nie tak?
Oddajmy glos dowódcy 5 pulku czolgow, Posienczukowi (relacja przedstawiona przez Korespondenta gazety Krasnaja Zwiezda, Kosariewa):
Z jego [Posienczuka] relacji wynika, ze sil niemieckich na kierunku ostrowskim jest bardzo mało i ze nasze wojska nie zdolaly zajac miasta tylko dlatego, ze z pola walki haniebnie zdezerterowala 111 Dywizja strzelecka. Jej dowódcy uciekli pierwsi po odpruciu naszywek i usunieciu oznak stopni. Pod Ostrowem skoncentrowano bardzo wiele naszych sil, ale wszystkie one dzialaja na wlasna reke, bez zadnego wspoldzialania.
Czerniwaski przegrupowuje i kontratakuje tego samego dnia, 5 lipca, o 1525 po polgodzinnym przygotowaniu artyleryjskim. Choc ten atak jest lepiej przygotowany, to jednak Niemcy sa na niego tez gotowi – sciagneli części 6 Dywizji Pancernej i zaatakowali Czerniawskiego z flank. Po stracie 50% sil Rosjanie przyrywaja walke. Zapada noc z 5/6 lipca. Stalin osobiście dzwoni do Sobiennikowa, ze ten ma zablogowac droge na wschod, na Pskow-Leningrad, nie ważne jakim kosztem. Czerniawski kontratakuje zatem jeszcze 6 lipca, potem musi się wycofać bez wsparcia piechoty i po stracie ciezkich czolgow rozbitych przez 10-cio centymetrowe niemieckie haubice.
Od 7/8 lipca Rosjanie zaczna walczyc o Pskow, pierwsze miasto już na wlasciwym terenie Rosji Radzieckiej… 3 Dywizja Pancerna jeszcze da popalic Niemcom...
#iiwojnaswiatowa #qualitycontent #historiajednejfotografii #zdjeciazwojny
Komentarz usunięty przez moderatora
Z czym masz problem kolego?
Jeżeli autor postu jest także autorem wpisu na Wikipedii (jak i kilku innych) albo chociaż jego części to dlaczego nie ma używać własnych słów w swoim własnym poście? Co Ci w tym nie pasuje? Bo nie zakładam, że nie miałeś pojęcia o mechanizmach działania wiki. Temat czarnej (na której nie jesteś więc nie widzę powodu do zakładania nowego postu, ale jak kto lubi) nie zostałby
Ja tylko zwracam uwage na to, ze Ty uzywasz slow innego Autora w Twoim poscie, parafrazujac i nie podajac zrodla - czujesz roznice?
Postow sobie bede zakladal ile chce i kiedy chce, i waznym jest zebym to ja widzial powod - Ty juz nie musisz :)
Jesli gdzies nie trzymam sie tematu... hmmmm...
10,5 cm leFH 16
10,5 cm leFH 18
10,5 cm leFH 18(M)
10,5 cm leFH 18/40
10.5 cm leFH 18/1(Sf) auf Geschützwagen IVb
TBC. Dawaj kontynuację, nie mogę się doczekać, co ta biedna dywizja zrobi Niemcom.
3 Dywizja Panc.,a raczej to co z niej zostalo, bedzie jeszcze kontratakowac 8 lipca Nemcow, ktorzy dopiero
Czy zasugerowałem coś innego? Napisałem, że wzbogaciłeś opis o sowiecką optykę na tamte wydarzenia (nie znaczy to,
odezwał się typ, który sam namiętnie kopiuje wały tekstu z Wikipedii.
A teraz na podstawie jednego tylko zdania pokaze Ci, jak "copy-paster" przemyca bledne opinie o wydarzeniach historycznych, o ktorych tak naprawde nie ma pojecia (bo je bezmyslnie kopiuje):
Jak, w swietle tego, co napisalem o dzialaniach 3 Dywizji