Często słyszę, ze nakaz zabijania niewiernych ze Starego Testamentu nie obowiązuje katolików bo mamy już Nowy Testament. No to kurde jak mam interpretować takie fragmenty?
– Tych zaś przeciwników moich, którzy nie chcieli, żebym panował nad nimi, przyprowadźcie tu i pościnajcie w moich oczach Jezus Chrystus (ŁK 19,27) Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz. Jezus Chrystus (ŁK 22,36)
"Zabijać" to jest metafora "kochać"? Kurde nie łapie tego chrześcijaństwa, co kilka stron sam sobie ten bóg zaprzecza w tej beduińskiej książce. A jeżeli prawdą jest metaforyczność, to po wuj się pytam? Taki z niego enigma koleś, że musi do nas zagadkami gadać?
Może po prostu te teksty to wymysły zwykłych ludzi i dlatego się to kupy nie trzyma? Ae kto by tam chciał najprostsze logiczne wyjaśnienie, lepiej interpretować "zabijać" jako "kochać", co? Albo "miecz" to "palemka pokoju"? XD
@lakukaracza_: to trolling czy naprawdę jesteś tak ograniczony? W pierwszym wersecie wyrwałeś werset z przypowieści, drugi fragment mówi o tym by jego uczniowie kupili miecz. Po co? By zabijać? To dlaczego kiedy pojmano Jezusa i uczeń chciał go bronić, Jezus powiedział żeby schował swój miecz? Powiem ci domorosły apologeto: apostołowie mieli miecze po to aby wypełniło się proroctwo starotestamentowe "zaliczą go do złoczyńców".
@lakukaracza_: Co do negowania praw i wydarzeń ze Starego Testamentu przez katolików: Nie sądźcie, że przyszedłem znieść Prawo albo Proroków. Nie przyszedłem znieść, ale wypełnić - słowa Jezusa ( ͡°͜ʖ͡°)
@lakukaracza_: nie no, prawie doskonale. Tylko nie wiem po co od wieków ludzie poświęcają całe życie na studiowanie Pisma skoro na wykopie są eksperci jak lukukaracza, który wszystko nam wyjaśni.
@lakukaracza_: metafora taka gimbusie, coś jak skomplikowany system luster.
@Ian: Ja też się zastanawiam. Wydaje mi się że to taka zabawa intelektualna: Jak wykręcić argument i logike żeby pogodzić skrajnie różne i wykluczające się fragmenty podań ludowych.
Ale ciekaw jestem tego kontekstu i jego "oficjalnej" interpretacji. Podzielisz się kumplu?
Tylko nie wiem po co od wieków ludzie poświęcają całe życie na studiowanie Pisma
@Ian: Poświęcić życie na studiowanie i metaforyczne wyjaśnianie beduińskich i żydowskich legend. A to ze mnie się śmiejecie, że marnuje czas na wykopie.
@PolacoEsMasGrandeRobaco: jakie argumenty? napisałem że lakukaracza wkleił werset z przypowieści, słowa te wypowiada podmiot lityczny przypowieści, której nie będę ci teraz interpretował. lakukaracza sugerował że to są słowa Jezusa a w rzeczywistości Jezus cytował słowa podmiotu lirycznego przypowieści. Myślę że mnie trolujecie więc kończę temat z mojej strony. PS: żeby popsuć wam zabawę: nie jestem katolikiem.
@lakukaracza_: nawet gdyby Biblia była fałszywa to wciąż jesteś bardziej żałosny niż chrześcijanie, bo marnujesz czas na pisanie o rzeczach w które nie wierzysz, a chrześcijanie są przekonani że to co studiują jest prawdą.
@Ian: Czekaj, czekaj Jezus opowiada o ścinaniu niewiernych posługują się przypowieścią co automatycznie zdejmuje z niego odpowiedzialność za te słowa?
Z tego co czytam wykręcanoe argumentu polega tu na próbie przedstawienia przypowieści jako "metafory" (moje ulubione słowo) do tego co stanie się z niewiernymi na sądzie ostatecznym, co nijak nie zmienia ciężaru słów w których Jezus zapowiada ścinanie niewiernych w dniu sądu ostatecznego (jeżeli założymy nawet że to miał na
@PolacoEsMasGrandeRobaco: nie będzie ścinania głów, będzie jezioro ognia. I nie wiem co to ma do rzeczy - rozmawiamy o tym czy chrześcijanie mają zabijać, a nie czy Bóg każe grzeszników którzy się nie upamiętali. lakukaraczna kłamie że wg Biblii chrześcijanie powinni zabijać i o tym rozmawiamy, rozumiesz?
@lakukaracza_: Próby wyjaśniania Biblii na wykopie coraz bardziej zaczynają mi przypominac Korwinizm i zabiegi kuców o tłumaczenie co Korwin miał na myśli xD
@Ian: Jeden rabin powie tak drugi nie. Jezus opowiada historyjke o ścinaniu niewiernych, niektórzy interpretują to jako zapowiedź że będzie ścinał głowy poganom w zaświatach natomiast inni że nawołuje do takiego zachowania jeszcze przed śmiercią. Na podstawie tekstu nie da się stwierdzić która interpretacja jest prawidłowa dlatego poprosiłem o twoją wersje ( ͡°͜ʖ͡°)
"Tekst ów pochodzi z przypowieści o minach. Jest odniesieniem do zdania wcześniejszego, w którym za człowiekiem, który wyjechał uzyskać dla siebie godność królewską przeciwnicy wysłali poselstwo, by mu w tym przeszkodzić (Łk 19, 12). Ów człowiek rozlicza potem swoje sługi z wypełnienia stawianego im zdania. Na koniec zaś każe ściąć tych, którzy mu próbowali w uzyskaniu godności królewskiej przeszkodzić. Jest to aluzja do faktycznego wydarzenia, które w czasach Jezusa miało
– Tych zaś przeciwników moich, którzy nie chcieli, żebym panował nad nimi, przyprowadźcie tu i pościnajcie w moich oczach
Jezus Chrystus (ŁK 19,27)
Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz.
Jezus Chrystus (ŁK 22,36)
"Zabijać" to jest metafora "kochać"? Kurde nie łapie tego chrześcijaństwa, co kilka stron sam sobie ten bóg zaprzecza w tej beduińskiej książce. A jeżeli prawdą jest metaforyczność, to po wuj się pytam? Taki z niego enigma koleś, że musi do nas zagadkami gadać?
Może po prostu te teksty to wymysły zwykłych ludzi i dlatego się to kupy nie trzyma? Ae kto by tam chciał najprostsze logiczne wyjaśnienie, lepiej interpretować "zabijać" jako "kochać", co? Albo "miecz" to "palemka pokoju"? XD
No chyba że Koran - tam nie ma metafor.
#bekazkatoli #religiapokoju #gimboateizm #chrzescijanstwo
@xVolR: Z synem na rozpoczęciu byłem, ale podstawówka, prawie zgadłeś.
Nie sądźcie, że przyszedłem znieść Prawo albo Proroków. Nie przyszedłem znieść, ale wypełnić - słowa Jezusa ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Ian: Ja też się zastanawiam. Wydaje mi się że to taka zabawa intelektualna: Jak wykręcić argument i logike żeby pogodzić skrajnie różne i wykluczające się fragmenty podań ludowych.
Ale ciekaw jestem tego kontekstu i jego "oficjalnej" interpretacji. Podzielisz się kumplu?
@Ian: Poświęcić życie na studiowanie i metaforyczne wyjaśnianie beduińskich i żydowskich legend. A to ze mnie się śmiejecie, że marnuje czas na wykopie.
Z tego co czytam wykręcanoe argumentu polega tu na próbie przedstawienia przypowieści jako "metafory" (moje ulubione słowo) do tego co stanie się z niewiernymi na sądzie ostatecznym, co nijak nie zmienia ciężaru słów w których Jezus zapowiada ścinanie niewiernych w dniu sądu ostatecznego (jeżeli założymy nawet że to miał na
Komentarz usunięty przez autora
@lakukaracza_: https://zapytaj.wiara.pl/pytanie/pokaz/82591
"Tekst ów pochodzi z przypowieści o minach. Jest odniesieniem do zdania wcześniejszego, w którym za człowiekiem, który wyjechał uzyskać dla siebie godność królewską przeciwnicy wysłali poselstwo, by mu w tym przeszkodzić (Łk 19, 12). Ów człowiek rozlicza potem swoje sługi z wypełnienia stawianego im zdania. Na koniec zaś każe ściąć tych, którzy mu próbowali w uzyskaniu godności królewskiej przeszkodzić. Jest to aluzja do faktycznego wydarzenia, które w czasach Jezusa miało