Aktywne Wpisy

thorgoth +530
Obejrzałem Łowców Skór, znakomity dokument od MAX (dawne HBO). Opowiada o procederze handlu informacjami o zgonach pacjentów przez załogi karetek pogotowia w Łodzi oraz o przypadkach gdy załoga karetki pomagała pacjentowi odejść z tego świata.
- wstrząsające jest to, że w zasadzie mało kto został za ten proceder ukarany, raptem dwóch sanitariuszy, poza tym kilka śmiesznie niskich wyroków za nieudzielenie pomocy i tyle
- nawet te dwa wyroki (dożywocie i 25 lat) są efektem
- wstrząsające jest to, że w zasadzie mało kto został za ten proceder ukarany, raptem dwóch sanitariuszy, poza tym kilka śmiesznie niskich wyroków za nieudzielenie pomocy i tyle
- nawet te dwa wyroki (dożywocie i 25 lat) są efektem
źródło: Gb3xgj3WQAAFOao
Pobierz
Miraski trzymajcie kciuki. 35 lat w bloku i dość :)
Czas pić kawę na własnym tarasie.
Czas pić kawę na własnym tarasie.
źródło: temp_file7100490892056657002
Pobierz

No i tutaj mam pytanie jak przykładowo dostaje requesta do modyfikacji Usera to jaka jest najlepsza praktyka walidacji? Sprawdzic w rescie przy pomocy UserService czy user istnieje i jezeli tak to na nim dzialac czy puszczac od razu do service userUpdate i tam rzucac wyjatek jezeli query sie nie powiedzie i w controllerze restowym lapac ten wyjatek i dalej go obslugiwac?
Chyba 1 opcja ma wiecej sensu?
#java #spring #hibernate #programowanie
Wyjątki możesz łapać global exception handlerem. Albo zrób swój wyjątek i dorzuć adnotacje
Tak więc, według mnie w rescie nie
Mam sprawdzac czy dany user istnieje w bazie w UserService czy UserController? Widze w internecie rozne opcje i nie wiem, ktora jest ta preferowana.
update(id, body) {
User user = repository.findById(id).orElse(new NotFoundException(message));
user.setXYZ(body.getXYZ);
return repository.save(user);
}
class UpdateUser {
//wstrzykujesz GetUser
update(user) {
User user =
@ajentidzej: @Burkhard: Spring sam do tego zachęca dając nam możliwość pisania logiki do walidacji w osobnych klasach z użyciem @Valid i @InitBinder
Jeśli nie w kontrolerze to po prostu wyrzucałbym wyjątek i obsługiwał przez @ControllerAdvice (co i jak powinno być w projkecie zrobione) jak sugeruje @jpawz
@bLnq
@Koryntiusz: ale ty czytaj co napisałem :D chociażby z tego powodu jest to kiepski pomysł ( ͡° ͜ʖ ͡°)