Wpis z mikrobloga

Szukam jakiegoś malutkiego #linux do starego komputerka. Chcę żeby miał duże wsparcie sterownikowe, ale jak najmniej zainstalowanych programów (wszędzie widzę dystrybucje extra small z preinstalowanym gównem, którego nie potrzebuję). Spodobało mi się #chromiumos tylko nie mogę na nim odpalić karty sieciowej USB, a skompilować sterownika ze strony producenta też nie idzie, a szkoda, bo z nim komputerek chodził jak za starych czasów. To komputer mamy, na którym zawsze był Windows, ale teraz nie da się już go używać, nawet po czystej instalacji, a na razie nie stać mnie na SSD. Chcę go raz skonfigurować z netem i ewentualnie z drukarką (widziałem, że ma sterowniki w wersji deb i rpm) i żeby se działał.
A no i komp jest x64, więc najlepiej żeby była taka wersja.
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@BenAffleck: Uda ci się sprawdzić, każdy instalator jest pełnoprawnym systemem jednocześnie. Ale zależnie od drukarki i producenta c---a, może być tak, że będziesz musiał doinstalować jakiś sterownik/program. W tym wypadku jestem średnio w temacie bo nigdy do żadnej drukarki pod linuksem nic nie musiałem doinstalowywać.
  • Odpowiedz
@Kryspin013: obczaiłem właśnie lubuntu i wyglądało minimalistycznie, zaraz instaluję i zobaczę co z tą drukarką (wifi działało) :P samodzielne instalowanie GUI chyba będzie poza moimi umiejętnościami (znaczy, mógłbym się nauczyć co i jak, ale trochę szkoda mi na to czasu w tej chwili :D)
  • Odpowiedz
@BenAffleck: Fakt, może przesadziłem, ale i tak wszystko by się sprowadziło do jednego polecenia albo nawet nie bo po prostu w instalatorze minimal możesz wybrać opcję instalacji samego GUI.

Btw możesz podać model karty wifi jak będziesz miał problemy. Żeby najszybciej go sprawdzić możesz wpisać lsusb w terminalu i podesłać tutaj wynik.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Kryspin013: @Slamowir: jea, drukarka działa bez bawienia się w konsoli. Za to wi-fi lubi się zerwać i prosić o hasło, ale to chyba dlatego, że mam 5ghz i 2.4ghz pod jednym ssid i coś świruje (tl-wn722n)
  • Odpowiedz