Aktywne Wpisy
Antybuka +101
To jakiś portal dla 5 latków? Cenzura na słowo ,,B--ń"? XDDD
Jak ktoś nie ma konta to ten portal wygląda tragicznie a jeszce musisz to WYŁĄCZYĆ, patrząc na ilośc ludzi co mają belke pod wrzucanymi zdjęciami, niewielu nawet wie, że jest opcja wyłączenia xD
#moderacjacontent #heheszki
Jak ktoś nie ma konta to ten portal wygląda tragicznie a jeszce musisz to WYŁĄCZYĆ, patrząc na ilośc ludzi co mają belke pod wrzucanymi zdjęciami, niewielu nawet wie, że jest opcja wyłączenia xD
#moderacjacontent #heheszki
Czy jakies inne miasto w Polsce ma tak gigantyczne korki, jak #krakow? To w ogóle nie do życia miasto jest do jakiegokolwiek poruszania się. Chyba z 2 razy większe zagęszczenie aut niż we #wroclaw plus do tego jeszcze w tym drugim mieście na wakacje naprawdę aut jest mniej, a Kraków to ciągle wiecznie zatkany niczym woskowiną ucho bezdomnego ( ͡° ʖ̯ ͡°)
MIEJSCE 12
FURIA - MARTWA POLSKA JESIEŃ, rok 2007
Czym jest dla świata polski black metal? Niewiele osób wie, ale bardzo mocnym punktem na tej czarnej mapie globu. Boom po trash metalu i wszelkie przejawy ostrego grania dotarły i do Polski w latach 80. Historii black metalu nie ma co rozpisywać, jednak warto o tym napomknąć. Wszystko się zaczeło od Imperatora, potem nadszedł juz legendarny kucowy KAT i Vader a potem poszło. Lata 90 to wpływy nordyckie i tutaj coś się zamkneło w mojej ocenie(na wstepie, wszyscy którzy wiedzą więcej, proszę o prostowanie. Z chęcią sie doucze więcej o gatunku). Pojawił się tez pierwszy Behemoth z Nergalem i Massemord. Ale dopiero połowa pierwszego dziesięciolecia XXI wieku dała jakiś sygnał scenie. Bo pojawił się pewien świr. Nihil to postać ikoniczna. Nihil to złoto. Nihil to świr. I tak oto w 2003 powstaje FURIA a dopiero w 2007 mamy przyjemność zapoznać się z albumem Martwa Polska Jesień.
Czym jest ten album? No odpowiecie, że darciem mordy i stekiem zbędnych słów. Ale w tej twórczości jest metoda. Furia bardzo szybko zyskała status dobrej kapeli(o dziwo juz dwa razy miałem przyjemność poznać ich twórczość live). A sam debiut w moim odczuciu(i tego co mi mówiono) jest MUST LISTEN. No i słuchałem, poznawałem. I powiem, że do dzis nie pamietam jakie wrażenie zrobił na mnie debiut gdzieś w 2011 roku, po prostu kopało po jajach. Moca albumu i ogólnie całej twórczości jest nawiazywanie to słowiańskich korzeni, trochę tego naszego folkloru jest rozpowszechnione. Ale nihil ma przepotężny głos, jest przy czym totalnie normalnym i ciekawym facetem. Nie ja, ale byłem świadkiem rozmowy gdzieś na jakims kucowym gigu w warszawie. Odbierałem wrażenie, że był traktowany jak bóg. A przy czym był kumpelski i ziomalski. Potem dotarły do mnie informacje że jest tez ciekawym eksperymentatorem używek, przez co większosc tekstów jest mocno abstrakcyjna ;v
Dobra co do płyty. Co ja mogę wam powiedzieć. Jakbym was nie przekonywał to nie trafi to do was jeśli nie otworzycie trzeciego oka... znaczy własnego umysłu na coś takiego. Nawet nie próbuję wiec przekonać niektórych do tej muzyki. To po prostu musi trafić i kogoś zaciekawić. Nic na siłę ¯\_(ツ)_/¯ masa darcia ryja, dobrych riffów, szybkiego tempa i zwolnienia go w odpowiednim momencie. Ze strony technicznej to bardzo wyważony album. I za taki odbieram go do dziś.
Fakt jest taki, że Furia i jej debiut jest chyba do dziś uważany za jedną z ikonicznych płyt, postać Nihilia ożywiła gatunek i wlała w niego wiele nowych interpretacji gatunku. Kolejny projekt Nihila, Morowe, jeszcze tylko to pogłębił. A za creme de la creme uważam że powstanie Mgły jest juz ogólnym sukcesem odrodzenia polskiego black metalu. Wgl powiem ze zabawnie było jarajac się w wakacje 2015 równocześnie Exercises in futility i albumem The Weeknd. Po prostu chyba wtedy zdałem sobie sprawę że robienie sobie granic muzycznych jest oszukiwaniem samego siebie. A chyba za ten punkt kulminacyjny, to oznaczam wydanie Nocel i zapowiedz płyty przez Krystynę Czubówną
Furia - Martwa Polska Jesień (Full Album)
#muzyka #zimniokpoleca #furia #blackmetal #kolejnybeznajdziejnytagnamojewysrywy
Komentarz usunięty przez autora
@Apollo_Vermouth: Może najpierw się doucz, a potem pisz.