Wpis z mikrobloga

Epistar SMD5050 7.36W/m na przemian ciepłe i zimne tak z 20metra

@ban19: 7W na metr to ile tam jest diod ma metr? 30 ? Ile lumenów? Trochę mało. Na listwie z białymi ledami przy 60 diodach na metr jest 14,4W na metr.
  • Odpowiedz
  • 0
@Variv: 60 na metr. Faktycznie zła wartość odczytałem niby 14W na metr z tym se to jest wartość MAX nie liczyłbym na to ze tyle wyciągnie. Ilość lumenów pozostaje nieznana xD
  • Odpowiedz
@ban19: To już bardziej możliwe. Strony rożnie podają. bedzie coś miedzy 700 -900 lumenów na metr.
Tyle, że musisz pamietać, że diody są ułożone na przemian. Więc jak światło będzie np. zimne to Ci świeci połowa diod więc tych lumenów znow bedzie mniej itp.

Swoją droga szkoda, że nie użyłeś takiej listwy 5w1 - https://www.eled.pl/Tasma-LED-RGB-CCT-RGBWW-5w1-300-SMD-24V-14.4W-2700K-do-6500K

Mocne diody bo niby 19 lm na diodę (czyli 1140 na metr, choć nie wiem czy
  • Odpowiedz
@ban19: nie masz 8x100 W, 16x60 W albo 28x40 W, żeby moc porównać na oko? :' D
@Variv: RGB w fotografii to tylko jako dodatek, z trzech pojedynczych długości fal wierność kolorów byłaby żenująca. W dodatku wychodzą zaledwie 83 lm/W. Przy ~150 W miałby tej taśmy 10 m czyli połowę, co akurat w tym przypadku byłoby wadą.
  • Odpowiedz
  • 2
@embrion: ja tego jeszcze nie skończyłem ( ͡º ͜ʖ͡º) i cos czuje ze dzisiaj sie nie wyrobie. Ale zawołam zainteresowanych jak skończę. Zrobię zdjęcie jak prezentuje sie w dzień a potem w nocy i cos dla porównania np. Zarowka 40w w piwnicy.
  • Odpowiedz
już zeszło, niecałe 20m bez kilku centymetrów

@ban19: A myślałeś jak to podłączysz? Jaki sterownik do listwy led? Przy 20m przy 12V to wychodzi 24A (bo jak rozumiem to listwa 12V?, przy listwie 24V będzie to tylko 12A). Nie wiem czy są sterowniki, które dają takie natężenie. Pewnie będzie musiał to rozbić na kilka sterowników.
  • Odpowiedz
bedzie tylko płynna regulacja napięcia. Mam do tego booster Dc-Dc 20A

@ban19: Rozumiem. W sumie faktycznie przy takim czymś nie potrzebujesz sterownika, bo nie musisz mieć opcja zmiany koloru pilotem na odległość czy coś.
  • Odpowiedz
  • 0
@Variv: klasyczny potencjometr wtstarczy. Projekt ma być prosty w założeniu. Ale dzisiaj wykonanie 800 punktów lutowniczych dzisiaj mnie przerosło.
  • Odpowiedz
  • 2
@Djodak: lampa do fotografii typu ring wersja extremalna ( ͡° ͜ʖ ͡°) tak z 2x większa i z 3x mocniejsza niż standardowe.
  • Odpowiedz