Wpis z mikrobloga

#praca #programista15k #gownowpis #toniemasensu #programowanie

Czy facet lvl26 (nie-programista) mógłby zacząć bawić się w programowanie?

Skończyłem #gownokierunek. Angielski średniozaawansowany.

Jeśli tak,:

1) od czego zacząć,
2) są od tego jakieś książki,
3) ile lat mi to zajmie przy założeniu stałej 8h pracy?

Jeśli nie, czy są jakieś inne realne rozsądne alternatywy w tym temacie.

I nie chodzi mi o to, żeby być kolejnym gównoprogramistą z Indii czy innego kraju Trzeciego Świata.
  • 27
  • Odpowiedz
ile lat mi to zajmie przy założeniu stałej 8h pracy?

@el_patron: Ogarniaj webdev, 6 miesięcy nauki i robienia własnych projektów i możesz startować na juniora. Żadnych bootcampów. Pracy od #!$%@?, kasy też, jak ktoś twierdzi inaczej to srogo #!$%@?.
  • Odpowiedz
@Instynkt: tylko kto normalny kończy karierę na midzie, którym można zostać po 1-2 latach pracy? Dojście do seniora 10-12k w 3-4 lata to żaden wyczyn.
To nie są bajeczki, mam Ci pokazać faktury które wystawiam czy co?
  • Odpowiedz
@proszebardzo2: to jest brutto z gówno socjalem bez płatnego urlopu, w większości branż w wawie jeśli przyciśniesz z rozwojem to dojdziesz do 10k brutto, myślisz że ile zarabia przeciętna fryzjerka w wawie gdzie farbowanie i skrócenie włosów kosztuje 350 zł? albo kucharz w restauracji gdzie obiad kosztuje 500 zł, zarobki w IT niczym nie odbiegają od innych specjalistów, są tacy co zarabiają 3k i tacy co dostają 20k, tak jest
  • Odpowiedz
@Instynkt: Rozumiem że Ty w swojej branży też zarabiasz te powszechne i mało znaczące 15k? Bo w IT to jest norma jak ktoś ma doświadczenie a 3k to chyba tylko świeżo po studiach albo z półrocznym doświadczeniem.
Z takimi wypłatami jako norma w każdej branży to aż dziw że ktokolwiek wyjeżdża z kraju ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Instynkt: Zdajesz sobie sprawę że te statystyki nie uwzględniają lepiej zarabiających seniorów którzy użyli mózgu i przeskoczyli na b2b i podatek liniowy? Mają JDG i są traktowani jak mikro firmy przez GUS.
Na umowie o prace zostają same fleje co się boją. Takie są moje obserwacje, bo kto normalny daje się tak doić na podatkach.

Druga sprawa że w IT jest mnóstwo kolesi co ogarniają w #!$%@? ale brakuje im
  • Odpowiedz