Wpis z mikrobloga

@dzester: Messor jak się rozpędzi to bardzo często, inne np F. fusca składa pakiet jajek w sezonie i tyle nastepne dopiero za rok. Na razie musisz poczekać aż się uspokoją i jakoś pójdzie. Muszą mieć białko by znosiła jajka
  • Odpowiedz
Muszą mieć białko by znosiła jajka

@Anmares: jak rozumiem nasiona im obecnie wystarczaja w formie bialka czy mam leciec i kupowac jakies martwe owady? :)
  • Odpowiedz
@dzester: najlepiej kupić mączniaki albo karaczany i później założyć hodowlę. I nie podawać im w pełni żywych owadów bl to jest za mała kolonia- robalowi uciąć łeb i tyle :) a nasiona to węglowodany głównie a białko z owadów
  • Odpowiedz
@Anmares: wstrzymam sie z robali az formiakrium nie przyjdzie :) wtedy wypuszcze je na samej arenie, wata wejsie do gniazda zatarasuje i tymczasowe gniazdo beda musialy dziewczyny miec w otwortej probowce i wtedy robale tez dostana :)
  • Odpowiedz
@dzester: przy większej kolonii się może przydać. Ja swoim daje wody na szkiełku bo mam słabe gniazdo i bardzo szybko wysycha. dla nich jest to całkiem całkiem, bo będą miały dodatkowy dostęp do wody i nie trzeba tak mocno podlewać gniazda
  • Odpowiedz
@dzester: najlepiej po prostu chwycić np pensetą i odciąć głowę a resztę pociąć na mniejsze kawałki bo to mała kolonia i łatwiej im będzie to przetransportować. Na początek daj jednego i zobacz.
  • Odpowiedz