Wpis z mikrobloga

Z takich ciekawostek, to w wielu miastach Rosji istnieje coś takiego jak sezonowe linie autobusowe uruchamiane latem, które dowożą ludzi na ogródki działkowe(na dacze) i te linie często są obsługiwane bardzo starym taborem, który wyszedł już z eksploatacji liniowej, ale latem wyjeżdża z zajezdni na takie linie, np. Krasnokamieńsk ma aż 51 sztuk Liaza 677, które do tego służą. Na picrel Ikarus 280 z Żeleznogorska, który jest wykorzystywany tylko na takich liniach(fota pożyczona z fotobus.msk.ru )
Wygląda to chyba troche jak taki ersatz taboru zabytkowego, bo niewiele miast w Rosji taki posiada(w sensie autobusów oficjalnie uznanych za tabor zabytkowy).
#rosja #komunikacyjneciekawostki #ciekawostki #komunikacjamiejska
Pobierz W.....c - Z takich ciekawostek, to w wielu miastach Rosji istnieje coś takiego jak se...
źródło: comment_XWovPP624IdRGu2hhkprpS3rtluhMaSY.jpg
  • 88
U mnie w mieście przestali uruchamiać linie sezonowe, nad wodę. Nikt nimi nie jeździł, bo były droższe niż normalne i jeszcze bez biletów ulgowych. ( ͠° °) A szkoda, bo z tego powodu jest trudno zaparkować przy jeziorach, no i okoliczne wioski są rozjeżdżane co nie podoba się mieszkańcom.

Jestem przekonany, że gdyby była ludzka cena i może jakaś promocja dla rodzin, to ludzie wybieraliby autobus. Zwłaszcza,
@100mph: @trampek: No super, ze u was Ikarusy 280 jeździły do x roku, albo nadal jeżdżą, ale ja o tym wiem, nawet kilka miesięcy temu stworzyłem infografike opierającą się na moich wieloletnich badaniach ikarusologicznych, mówiącą o tym kiedy i gdzie Ikarusy 280 wycofano, postowałem ją już na mirko wielokrotnie i nie długo trzeba będzie aktualizować ją(bo Bielsko Biała prawdopodobnie lada chwila wycofa ostatniego Ikarusa) ( ͡° ͜ʖ ͡
Pobierz W.....c - @100mph: @trampek: No super, ze u was Ikarusy 280 jeździły do x roku, albo ...
źródło: comment_aK4q9uzqoi1AO1gojOmT3ORRXWIZ3WS1.jpg
@WszeborWlostowic: Znaczy mi nie chodziło dokładnie o Ikarusy ^^ Nie znam się kompletnie na markach autobusów, więc musisz mi wybaczyć. Po prostu stwierdzam fakt, że to nie jest żadna nowość. Po Rosji cały czas jeżdżą jakieś autobusy z demobilu lat 90 ^^ A niektóre to dużo starsze, z butlami gazowymi na dachu gibiące się na wszystkie możliwe strony ^^ A te co są na benzynę/ropę dymią jakby palili w
@WszeborWlostowic: Kurde, w Bielsku-Białej dopiero w tym roku wycofali Ikarusy. Gorzej niż w Rosji. Ja pierdziele.
Nawet foty mam z zajezdni i chyba jeden filmik jak psychodelicznie mrugało światło w zależności od prędkości obrotów silnika :)
@banan11: zresztą masz jeszcze na świecie miasta, gdzie Ikarusów 280 jeździ sporo, np. w Budapeszcie ponad 80 sztuk, w Jekaterynburgu około 60, a sam model był produkowany do 2002(nie wiem czemu wszyscy myślą, ze Ikarus ma z definicji 30-40 lat i pamięta czasy Gierka, to był po prostu dlugo produkowany pojazd bez faceliftingów), a te z Bielska-Białej były z lat 1993-1997 więc nie ma się czego wstydzić ( ͡° ͜