Wpis z mikrobloga

Masz 2 sznurki, zapalniczkę i wiesz, że każdy z tych sznurków, podpalonych z jednej strony spala się dokładnie godzinę, jednak w nie jednostajnym tempie, tj. nie możesz założyć, że połowa sznurka spali się w pół godziny.
Easy mode: odmierz 30 min
Medium: odmierz 45 min
Hard mode: odmierz 50 min

#matematyka #logikaniebieskichpaskow #logikarozowychpaskow
Pobierz
źródło: comment_ICMqrNQNIvwaQHpan5FYeoOOcdXeW6dJ.jpg
  • 38
@janznetu: @fnord23: Jak ktoś jeszcze nie zrozumiał to hard mode idzie tak, że najpierw odliczamy 30 min jak w easy jednym sznurkiem. Teraz drugim musimy odmierzyć 20 min. Jak utrzymamy 3 płomienie przez cały okres spalania to sznurek spali się 3 razy szybciej czyli w 20 min. Podpalamy sznurek z jednej strony oraz gdzieś mniej więcej w połowie. Jeżeli część z dwoma płomieniami się spali to podpalamy pozostałą część mniej
@NotABigFan: sam powiedziales ze sznurek nie pali sie jednostajnie. to ze podpalisz go w polowie nie znaczy ze obie polowy spala sie w tym samym tempie. dajmy na to lewa polowa moze spalic sie w 5 sekund a druga polowa w 59min 55 sekund. dlatego do rozwiazania zadania dziala podpalenie z dwoch stron, a nie przeciecie sznurka w polowie. nie bierz sie za wymyslanie zadan jak ich dobrze nie rozumiesz
to ze podpalisz go w polowie nie znaczy ze obie polowy spala sie w tym samym tempie.

@sezzart: Gdzie napisałem inaczej?

dajmy na to lewa polowa moze spalic sie w 5 sekund a druga polowa w 59min 55 sekund.

Wtedy podpalamy drugą połowę mniej więcej w połowie i znów mamy 3 płomienie

nie bierz sie za wymyslanie zadan jak ich dobrze nie rozumiesz

Nie ja wymyśliłem to zadanie ( ͡°
To rozwiązanie zakłada, że ta część z dwoma płomieniami spali się szybciej niż ta z jednej (trochę wbrew założeniom).

@NotABigFan: nie trochę ale całkowicie przeczy założeniom. Ideą tego zadania jest taka, ze właśnie nie wiesz jak długo się poszczególne części sznurka palą.
@jaksa0: "Trochę" dlatego, że jeżeli sznurek nie jest "wredny" to połówka paląca się dwukrotnie szybciej spali się pierwsza - co daje prostszą metodę. A jeżeli jest to trzeba albo przecinać, albo gasić żeby były 3 płomienie.