Wpis z mikrobloga

Chcę sprawdzić jakie jest prawdopodobieństwo uzyskania pewnego wyniku w losowaniu. W tym celu dokonuję losowania i zapisuję wyniki aktualizując wynik wg wzoru:
prawdopodobieństwo = ilość sukcesów / ilość prób

Pytanie brzmi jak policzyć dokładność wyniku? To znaczy ile muszę wykonać pomiarów jeśli wiem, że prawdopodobieństwo wynosi między 10% a 50% i chcę się możliwie zbliżyć.

Przepraszam jeśli to co piszę jest niejasne.

#matematyka #statystyka
  • 4
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Bodhistawa: ekspertem nie jestem, ale im wieksza liczba prob tym bardziej miarodajny wynik. To jest prawdopodobienstwo, mozesz wygrac 100 razy z rzedu majac 5% jak Ci tak wypadnie. A mozesz nie miec ani razu.
@Bodhistawa: z tego co rozumiem twój eksperyment może mieć dwa rezultaty sukces lub porażkę (oznaczmy jako 1 lub 0)

jeżeli masz odpowiednio dużo prób to pstwo sukcesu czyli ilość sukcesów / ilość prób, można przybliżać rozkładem normalnym i obliczyć np 95% przedział ufności.

jeżeli potrzebujesz dokładnych przedziałów ufności, to liczenia jest trochę więcej
Pobierz mcnight95 - @Bodhistawa: z tego co rozumiem twój eksperyment może mieć dwa rezultaty ...
źródło: comment_4WQD4YoLq8TAAazC46X0M6uqR5dms555.jpg
@mcnight95: Dzięki, właśnie o to mi chodzi. Czy mógłbyś mi pokazać jak to policzyć? Załóżmy, że szansa powodzenia w moim losowaniu to 20% (możliwe wyniki 0 - porażka lub 1 - sukces). Ile muszę wykonać prób, aby tego dowieść z 95% przedziałem ufności?