Aktywne Wpisy
sylwke3100 +2
Ile mieście lat jak pierwszy raz wyjechaliście choćby na jeden dzień za jakiekolwiek granicę?
Mireczki mam pytanie. (Nie będę ściemniał, że jestem tu z wami od dawana bo nigdy na oczy wykopu nie widziałem ) A sprawa jest taka. Uratowałem przed oddaniem na elektroniczny złom dwa garaże pełne...
Wywalać prawie 3 miliony na przejście podziemne, które nie ma absolutnie żadnego sensu, zamiast zasypać i zrobić zwykłe normalne pasy jak wszędzie. ¯\_(ツ)_/¯
http://lovekrakow.pl/aktualnosci/za-przejscie-przy-jubilacie-zaplacimy-wiecej_26736.html
#krakow #urbanistyka
@ponton: ma duży sens przez to że jeśli chcesz przejść na drugą stronę to musisz zrobić ponad 300m i do tego przejść po 3 przejściach
@KeepCalm: bo to wymusiłoby zrobienie kolejnej sygnalizacji lub przesuniecie poprzedniej, a to wydłużyłoby czasy na światłach = korki na alejach które już są zapchane
@ravenking: No nie wiem, a jak ktoś sobie nogę złamie na schodach? ( ͡° ͜ʖ ͡°) A tak na serio: ile osób zginęło, od kiedy wytyczono przejście od stronie Mostu Dębnickiego?
Przecież samochody i tak stoją na czerwonym, bo przepuszczają inne samochody, więc co ma się zwiększyć?
@ponton: tylko auta skręcające w prawo z ulicy poprzecznej mającej wtedy zielone światło stoją i czekają, bo nie mają się gdzie zmieścić, przy dużym ruchu pieszych na cyklu świateł skręcą wtedy może 3-4 auta. Przejście musiałoby być mocno odsunięte od skrzyżowania.
@Andczej: co bzdura?
W tamtym miejscu przejścia masz tak:
1. Piłsudskiego
2. Smoleńsk
3. Przejście podziemne
@Andczej: Jakoś na skrzyżowaniu z Królewską i Czarnowiejską (i Reymonta, i Mazowiecką, i Śląską, i Wrocławską), gdzie auta też blokują buspas, skręcając w prawo, tego problemu nie ma.
więc bzdura bo nie masz co 100-200m
dokładnie, jest i jest potrzebne więc warto utrzymać, a 3mln w budżecie miasta to są grosze
We Wrocławiu obok przejścia podziemnego zrobili normalne, naziemne. Co się okazało? Że już prawie nikt nie korzysta z podziemnego.
https://www.google.pl/maps/@51.1070341,17.0321256,3a,75y,34.92h,72.41t/data=!3m6!1e1!3m4!1sCLXZoH6z8Ojae-PzVVQsdw!2e0!7i13312!8i6656
Dla osób starszych czy wózków można zamontować windy. W takich ruchliwych miejscach gdzie jest natłok pieszych powinny być przymusowo przejścia podziemne/nadziemne. Koło AGH cały czas jest ruch pieszych studentów na kampus AGH/UR, wiec i tam takie rozwiązanie byłoby wskazane.
Przejścia naziemne/podziemne wcale nie są bezpieczniejsze dla pieszych, są drogie w budowie i eksploatacji a przede wszystkim są
@Fidelis: Którego przyczyną jest skrzyżowanie samochodowo-tramwajowe zaraz obok, a nie przejście dla pieszych. ( ͡° ͜ʖ ͡°)