Wpis z mikrobloga

@danielz_: @LifeIsBetterLivedTogether: Potwierdzam, Nikon Action EX 10x50 jeśli chodzi o przegląd nieba i najjasniejsze obiekty.
Ale... przykładowo taka Celestron SkyMaster 15x70 + statyw pozwala znaleźć pod ciemnym niebem wiele więcej obiektów.
Często lepsze (i droższe lornetki 1k-2k) są sprzedawane na forach astronomicznych.
Zdarzają się też lornetki z wkręcanymi lub wbudowanymi filtrami (np. UHC), które dodatkowo wycinają tło i kontrastują obiekt.
Ostatnio coś takiego (fajnego) widziałem.
  • Odpowiedz
@LifeIsBetterLivedTogether jeśli masz budżet 1000 złotych to rzuć okiem na Delta Optical Extreme 10x50,wyraźnie lepsza od skądinąd świetnego Nikona. Ewentualnie, ale ta jest droższa jednak warto poszukać używanych na forach astronomicznych, William Optics 10x50 ED. Doskonały sprzęt, potem to już są chyba tylko kosztujące ponad 3 tysiące Fujinony. Nie zrozum mnie źle, wymieniany wyżej Nikon Action Ex jest świetny, sam go mam, ale jak masz budżet na coś lepszego to skorzystaj.
  • Odpowiedz
@LifeIsBetterLivedTogether szczerze? Dla "zwykłego laika" różnicy nie będzie. Ale jeśli się wciągniesz to niedostatki mogą się okazać zauważalne (odblaski, jakość wykonania, wygoda). Najlepszym kompromisem byłby ten Nikon, uznana lornetka warta swojej ceny.
  • Odpowiedz