Wpis z mikrobloga

Działam w branży nisko marżowej (4-5%) i zastanawiam się czy nie dorzucić sobie sprzedaży tego przez allegro a docelowo zabawa w sklep internetowy. Jak realnie wyglądają prowizje i koszty takiej sprzedaży przez allegro? #biznes #handel #allegro
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@vivanat: zależy co robisz w sklepie. Jeśli promujesz, reklamy w google, FB, Ceneo to jeśli mądrze to rozegrasz to allegro będzie najtańszym kanałem przy dość znacznej sprzedaży

Aha, do tego da się sprzedawać na ale z marzą co najmniej kilka % wyższa
  • Odpowiedz
@Skwarek85: @cranberry250: @Laargoo: @KARTONEL2: Mam jeden z produktów "wysokomarżowych" w mojej branży. Taka pierdoła których mało się sprzedaje. Kupuje to dokładnie za 4,84 zł i musiałbym go sprzedać na allegro za 6,30 zł (bo taka jest jego najnizsza cena na allegro i pewnie musze sprzedać za tą najniższą bo nikt nie kupi, czy nie?) więc uwaga: sprzedaje za 6,3 zł allegro zabiera 0,63 więc
  • Odpowiedz
@vivanat: wow, świetny asortyment, szczerze podziwiam że ktoś się w to bawi. Wcale nie trzeba najniższej ceny, popracować ilością aukcji. Promocja przy takich cenach ciężka sprawa. Ale nic ciebie nie kosztuje jeśli wystawiasz za za 8-9 zł, nie bawisz się w drobne zamówienia z niską marzą. Mniej ale za więcej. Policz ile kosztuje ciebie proces obsługi zamówień czy z tych 0,84 zł coś ci jeszcze zostaje.
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@Laargoo właśnie chodzi o to że idzie tego całkiem fajna skala a jeśli chodzi o koszt obslugi zamówień to jedynie koszt taśmy do pakowania paczek :p chyba ze o czymś nie myślę
Jak to możliwe że ktoś coś kupi gdy nie zrobię najmniejszej na allegro ceny? Myślałem że właśnie klient wchodzi, sortowsnie od najniższych cen i kupuje u pierwszego
  • Odpowiedz
@vivanat: ktos pakuje, odpowiada na maile, przyjmuje reklamacje itd. Cena to nie wszystko, tytuł no i trafność. Poza tym jeśli jest szeroki asortyment, ktoś kupi zeta drożej bo coś innego masz. Wiele jest kwestii. Walczenie cena to zły pomysł.
  • Odpowiedz
@vivanat jeżeli kupuję jedną rzecz to biorę sortowanie produktów najniższej cenie z dostawą

W sumie sam bawiłem się w takie drobiazgi ale stwierdziłem że nie warto. Chociaż ja kupowałem produkt za 2 złote a sprzedawałem po 6-prowizja czyli jakieś 5,50 miałem. 3.50 na czysto :)
  • Odpowiedz