Wpis z mikrobloga

Mirki macie moze pomysł w jaki sposób połączyć lampe na tarasie w rogu, która ma ma doprowadzone zasilanie z dwóch sekcji i chodzi o to ze niezaleznie którym włącznikiem dostarcze napięcie, zeby zarówka się zapaliła ale jednocześnie, zeby nie było naraz jakiegoś przepięcia, rusunek poglądowy zrobiony na szybko w paincie.
#elektronika #inzynieria #dom #prad #elektroda
Abriam - Mirki macie moze pomysł w jaki sposób połączyć lampe na tarasie w rogu, któr...

źródło: comment_oaJWEpxJQN4S7Rj7jFFCJZp3CGfm3cdZ.jpg

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Abriam: Chwila xD Bo ja myślałem, ze ty chcesz przełączać tą żarówką. W takim razie XNOR się nie nadaje xD. Jest wiele łatwiejszych rozwiązań
  • Odpowiedz
@Abriam: lampy zasilane z 230V czy z 12V? Jeśli z 12V, to narożna lampa z każdej gałęzi powinna być zasilana przez diodę. Jeśli 230V, to będzie trudniej. Da się zrobić, ale będzie już potrzebna odrobina elektroniki i szczerze mówiąc nie wiem, czy warto kombinować.
  • Odpowiedz
@Jarek_P: 230 i ma byc jedna zarówkai włąsnie sie zastanawiałem czy wgle warto bo mógłbym to zrobic na arduino w 20-30 min ale to nie przezyje naszych zim i deszczów myslałem ze moze jakiś przekażnik ale nie wiem czy warto kombinować
  • Odpowiedz
@Abriam: arduino tam by miało mniej więcej tyle sensu, co w znanej na wykopie paście z epapierosem. Przekaźnik z cewką na 230V i zasilasz go przez dwie diody prostownicze, jedną z jednej gałęzi, drugą z drugiej. W ten sposób zasilony przekaźnik może "mruczeć", więc prócz diód być może przyda się tam jakiś kondensator. Styki przekaźnika zaś włączałyby samą żarówkę.
  • Odpowiedz
@Abriam: Przewody nie są jeszcze położone lub masz możliwość dołożenia? Wtedy wystarczy zmienić łączniki z pojedynczych na podwójne (ale przełożyć klawisz tak żeby jednocześnie włączały się obie sekcje) i dać tamtej żarówce w rogu oddzielny obwód. (najtaniej, chyba że masz do położenia więcej niż 20m przewodu).

Jeśli nie, to wystarczy jeden przekaźnik przełączający na 230V - faza z pierwszego obwodu (możesz wybrać np. częściej używany) na styku NC, faza z
  • Odpowiedz