Wpis z mikrobloga

Odkąd skonfigurowałem sobie #platnosci przez #nfc na moim #samsung #galaxys8 to przestałem nosić ze sobą portfel i dokumenty, tj. jest jakieś pół roku temu. Patrząc po historii to 21.07 był ostatnim dniem, w którym mi działały. Nie wiem czy po drodze była aktualizacja, raczej nie, teraz przy zbliżeniu smartfona jak zawsze otrzymuję komunikat (niestety wyświetla się na bardzo krótki okres czasu i już nie chciałem robić z siebie idioty w sklepie, żeby się z nim zapoznać), że nie mogę płacić w ten sposób/płatność nie udana z ikonką czerwonego wykrzyknika, a terminal reaguje piknięciem i informacją, że płatność jest nieudana. Dlaczego, skoro nic się nie zmieniło, a karta nie straciła jeszcze ważności? Był to bardzo wygodny dla mnie ficzer i nie umiem teraz bez niego żyć, NFC jest aktywne, karta debetowa prawidłowo podpięta w apce Google Pay, ten zaś wskazany w ustawieniach #android w zakładce "Dotknij i zapłać" jako domyślny. Pomocy!!! #googlepay
  • 21
@freakshow tak :) okazuje się, że niepotrzebnie bladzilem po aplikacjach bankowych i Google pay, ponieważ problem był w zupełnie innym miejscu - sklepie Google play, w którym jak na obrazu niżej, mój Galaxy widniał jako urządzenie niecertyfikowane. W internecie mało o tym informacji, wszędzie głównie porady co zrobić, żeby urządzenie dostało certyfikat po root'cie, którego ja oczywiście nie robiłem. Kasowanie danych aplikacji i pamięci cache appki sklepu nie pomagało. Ostatecznie pomogło zrobienie
Pobierz Smartek - @freakshow tak :) okazuje się, że niepotrzebnie bladzilem po aplikacjach ba...
źródło: comment_Fltcdn46zNfafcfLzoajAoyu6suGRhXI.jpg