Wpis z mikrobloga

Na wstępie mówię, że nie mam zielonego pojęcia o drukowaniu 3d dlatego mam pytanie, pewnie głupie dla większości z Was, ale jestem kompletnym laikiem w tym temacie.
Po pierwszy, czy w 3d można drukować jakieś większe rzeczy np. o wymiarach powiedzmy 60x50x30? Jeżeli tak to ile kosztowałby mnie taki wydruk i czy są firmy którym się tym zajmują?
Po drugie, w jakim programie najlepiej i najprościej zaprojektować model 3d, żeby nie było problemów z późniejszym wydrukiem? Z jakiego rodzaju plików korzysta się przy wydruku 3d? Rozumiem, że przygotowuję pliki z projektem i wysyłam firmie i ona drukuje? Jak to jest?
#druk3d
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@teeel: bardzo różnie. Nie znam za bardzo osób prywatnych, które posiadają urządzenia na takie gabaryty, ja zazwyczaj tnę model i drukuję mniejsze. Z chęcią bym pomógł, ale to najwcześniej we wrześniu będę miał dostęp do drukarki.
Polecam zapytać na grupie Druk 3D Polska na fb, czy ktoś posiada prywatnie taką i czy zgodziłby się wykonać element.
  • Odpowiedz
@teeel: Raczej w tysiącach, niekoniecznie tylko kilku.
Zależy jaka metoda druku Cię interesuje, jakie właściwości ma mieć gotowy wydruk, jaka będzie jego geometria.
Jeśli w grę wchodzi druk 3D metodą FFF, możemy rozmawiać. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@teeel: Co do projektu, możesz zrobić nawet i w SketchUp, bylebyś wiedział mniej-więcej jak działa drukarka i nie narobił niemożliwych kształtów. Wyeksportować najlepiej do formatu STL, ale to nie problem, w zasadzie każdy soft to ogarnie.

Oczywiście, tak jak pisze @DonMatheo, nie musisz sam wykonywać modelu.
  • Odpowiedz