Wpis z mikrobloga

Do mireczków i mirabelek z tagów #programowanie #apple #ios

Piszę apkę na ios-a w której muszę skorzystać z hardwarowego urządzenia (już gotowe) i są 3 wersje:

a) serial to usb
b) BT 2.0
c) BT 4.2

O ile wariant B i C rozwiązałem bardzo prosto to ciekawi mnie czy w przypadku iPhone jestem w stanie mu podczepić pod port lightning USB gdzie po drugiej stronie jest port szeregowy. Wiem że da się podłączyć klawiaturę, ma to działać od 10 wzwyż. Kombinował ktoś coś ?
  • 7
@rskk: w starym porcie (30pin) było to łatwe. od iPhone 5 wzwyż, wiem że da się podpinać myszkę i klawiaturę bez problemu. Szukam i niby da się podłączać urzadzenia usb tylko jak to obsłużyć z poziomu kodu to już nikt nie pisze
@bi-tek: U nas w firmie ostatnio tworzyliśmy aplikacje do pewnego urządzenia podłączanego na micro-usb i na etapie research zostało ustalone, że da się to zrobić tylko na Androidzie i na iOS'a specjalnie będzie tworzone rozwiązanie na BT.
@bi-tek: macie kilka opcji
Używanie kabla DCSD (500PLN, liczba sztuk ograniczona) + jailbreak bo nie macie dostępu do seriala normalnie :)
Serial over USB - bez konwerterów - tez jailbreak wymagany
Stworzenie własnego urządzenia, uzyskanie od Apple accessory ID, certyfikowanie go u Apple i wtedy używanie
Urządzenie na BT/WiFi
Urządzenie na BT/WiFi

@Atariauke: I to rozwiązanie zostaje wdrożone, apki mają działać u klientów bez jakiejkolwiek infernecji w os-a także jailibreak odpada. specjalne kable też.