Wpis z mikrobloga

W zeszłym roku utopiło się w Polsce 449 osoby dla porównania w Niemczech które ma dwukrotnie więcej mieszkańców niż Polska utopiło się w zeszłym roku 404 osoby.
Jakie są powody takiego stanu rzeczy ?
Może te że w Polsce jest około 700 basenów a w Niemczech około 6000 .

#ciekawostkizniemiec mój tag o Niemczech obserwuj ,plusuj albo wrzucaj na czarno lista

https://www.mdr.de/heute-im-osten/warum-in-polen-so-viele-menschen-ertrinken100.html

#polska #plywanie #statystyka #basen
  • 47
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@spokojnie_to_ja: Ale z drugiej strony ratownicy na basenach, czy kompieliskach praktycznie nigdy nie mają żadnych akcji.
Robiłem godziny społeczne jako ratownik WOPR na Gdańskiej plaży, przez połowę wakacji mieli jedną babeczkę, co się przy brzegu zachlysnęła wodą.
Więc może to nie wina braku ratowników, tylko niebezpiecznych miejsc, czy ludzi nie umiejących dobrze pływać.
  • Odpowiedz
  • 1
@spokojnie_to_ja: taa, w Polsce jest tak:

Dwa litry na łebka, a jak się skończy, to a może pójdziemy na popływać?

Czarter najtańszego rozklekotanego jachtu na Mazurach, żeby starczyło na skrzynkę browarów na głowę. na żaglach musi być piwo!

Dzieci samopas w morzu, madki robią sobie selfie i siedzą na wieśbuku. ojej, gdzie Brajan i Dżesika? Zaraz ich poszukam, tylko sprawdzę lajki na Instagramie
  • Odpowiedz
Może te że w Polsce jest około 700 basenów a w Niemczech około 6000 .

Według statystyk Komendy Głównej Policji w 2014 roku utonęło 646 osób w tym 157 w stanie nietrzeźwości

w Polsce 449 (... w niemczech) 404 osoby.

w Polsce jest 7081 jezior W Niemczech około 12 000

@spokojnie_to_ja: wg twoich statystyk jednoznaczne jest to że:

a) ani niemcy ani polacy nie toną na basenach.

b) ilość utonięć w
  • Odpowiedz
  • 0
@KwadratowyPomidor2 czego nie rozumiesz w tych statystykach ? W Polsce tonie więcej ludzi w ciągu roku jak w Niemczech.Liczac to na 1000 mieszkańców wygląda to jeszcze bardziej tragicznie

"32 proc. przyznaje, że w ogóle nie potrafi pływać. 36 proc. twierdzi, że pływa "słabo", ale "na wodzie się utrzyma"."
https://opinie.wp.pl/polacy-kochaja-spedzac-czas-nad-woda-ale-plywac-nie-potrafia-nowy-sondaz-6262670200280705a
  • Odpowiedz
@spokojnie_to_ja: teraz jak czytam swój wpis i komentarz mirków, to widze, że można go zrozumieć na dwie strony. Albo przeciw temu co napisałeś albo za xD Ja chciałem brzmieć neutralnie, rozbawił mnie twój zabieg na końcu, nie wnikałem w prawdziwość danych więc jej nie zarzucałem co za tym idzie.
  • Odpowiedz
  • 0
@spokojnie_to_ja: może dlatego że polaki nie rozumieją że jak wyjebia 4 taterki to nie powinni wchodzic do wody. Albo że jak jest zakaz kąpieli to nie bez powodu.
  • Odpowiedz
czego nie rozumiesz w tych statystykach ? W Polsce tonie więcej ludzi w ciągu roku jak w Niemczech.

@spokojnie_to_ja: i nic a nic z tego nie wynika oprócz tego że a) jak jest ratownik to ludzie nie toną (nieważne czy to niemcy czy polska) b) liczba utonięć maleje w polsce.

powiedz o co ci właściwie chodzi.
  • Odpowiedz