Wpis z mikrobloga

Mireczki, potrzebuję małej pomocy z laptopem brata. Zakupił sobie model ASUS Vivobook S14 z i5 ósmej generacji i kartą geforce mx150. Sprzęt był z zainstalowanym już system Windows 10 Home. Zaktualizowałem mu sterowniki, wziąłem się za testy wydajności. Użyłem do tego gry Fortnite, ponieważ brat zamierza grać w tę wybitną grę ( ͡° ͜ʖ ͡°). No i dupcia, na rozdzielczości full hd i niskich ustawieniach graficznych gra ma dropy do 50 fps, średnio jest ok 60, gdzie według kilku testów z internetu powinno być około 75 fps i więcej. Kartę sprawdziłem, nie jest to ta okrojona wersja. Myślicie, że warto przeinstalować system i postawić wszystko od nowa? A może ma ktoś jakiś inny pomysł?

#windows10 #laptopy
  • 4
@Cookiee: A widzisz jeszcze jakąś inna opcję skoro nie umiesz diagnostyki zrobić? Sprawdź co robi komputer w tle. Menadżer zadań może wskaże jakieś pobierające się komponenty do W10. Grą się nie testuje wydajności komputera.
@kidi1: można odpowiedzieć w normalny sposób, a nie ironizować pod nosem. Menadżer zadań sprawdzany kilkukrotnie, windows nie pobiera już nic na swoje potrzeby. Dodam, że w zakładce wydajność nie widnieją procesory graficzne, a powinny się tam znajdować. I jeszcze dodam, żeby nie dostać kolejnego burknięcia: tak, sterowniki do kart mają modem WDDM 2.2 zatem informacje o wydajności procesorów graficznych powinny znajdować się w zakładce "wydajność" w menadżerze zadań.
@Cookiee: Byłem przed chwilą na elektroda.pl i chyba normalne, że ma naleciałość. Stąd ta ironia. Masz jakąś starą wersję albo okrojona przez producenta skoro jeszcze nie widzisz wydajności karty graficznej, pobierz najnowszą czystą 1803 z Media Creation Tool i przypuszczam, że będzie ok.