Wpis z mikrobloga

Dzień dobry! Lecę na wycieczkę do Londynu, dostałam od rodziny trochę funtów. Teraz czytam, że to te wycofane z obiegu (10GBP z wizerunkiem Charlesa Darwina i 20GBP z wizerunkiem sir Edwarda Elgara). Czy w tej chwili mogę je wymienić na miejscu na poczcie/w jakimś banku?

#uk #anglia #londyn #emigracja (bo może ktoś musiał wymieniać)
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@tptak: nie ma problemu z tymi z wizerunkiem sir Edwarda Elgara? Sugerowałam się informacją na stronie 'kurs-na-funta.pl', ponoć przestały być prawnym środkiem płatniczym 30 czerwca 2010. W kantorze dostałam funty z wizerunkiem Adama Smitha. No ale zależy mi na informacji jak to tak naprawdę wygląda :)
  • Odpowiedz
@Mashe: a to przepraszam, chyba mówimy o dwóch różnych wymianach :)
Ja mówię o tej obecnej. Ale kojarzę teraz, że kiedyś teściowa przywiozła taki antyk i wymienili w banku. Tylko nie pamiętam czy to było £20 czy inny nominał.
  • Odpowiedz
Jakby ktoś kiedyś znalazł ten wątek - pieniądze bez problemu zostały wymienione w Bank of England. Budynek jest zaraz przy stacji metra, w środku pomocni ochroniarze, osoby które potrzebują wymienić banknoty kierowane są do wydzielonej części. Nawet mitycznych kolejek nie było, całość zajęła jakieś 10 minut jeśli nie mniej :)
  • Odpowiedz