Wpis z mikrobloga

To normalne, że im więcej ścieżek robię tym gorzej wszystko ostatecznie brzmi? Nie chodzi mi tutaj o problem z miksem czy coś, tylko o jakby przekombinowanie, próbowanie ulepszenia na siłę czegoś, co już jest tak dobre (albo i nie), że lepsze już nie będzie, że jeśli już w tym momencie mi się nie podoba, to powinienem usunąć projekt i zacząć coś nowego.

#produkcjamuzyki
  • 9
@xandra: @lukija: Będę musiał nad tym pomyśleć, bo mam z tym dość spory problem. Dziś chyba zragequituję, frustracja osiągnęła poziom krytyczny... Siedzę od 6 i mam bas, perkę i jakieś pady (które nadają się w sumie do #!$%@?) czyli ułamek tego, co miałem zaczynając xD
@Akos: spójrz sobie na największe hiciory - grasz tym czego nie słychać, bo człowiekowi podoba się nuta której nie ma, ta którą sam sobie dopowiada, pauzy, kawałki ciszy, przejścia są bardzo ważne, a nie żeby nawalić jak najwięcej ścieżek, ucho wtedy nie wie której ma słuchać. Granie ciszą to jest sztuka, ale jak ją opanujesz to będziesz robić dobre kawałki, niezależnie od gatunku :) No i później łatwiej ogarnąć burdel w
@Akos: moim zdanie problem może tkwić w kontroli pasm. Na pierwszy rzut ucha tego nie słychać, ale ma się wrażenie, że 'coś jest nie tak'. Odpal sobie histogram na sumie, pobaw się eq na śladach tak, aby każdy miał swoje miejsce w miksie i nie przeszkadzał innym, wywal doły, które nie są potrzebne a zamulają całość
@#!$%@?: Z tym nie mam problemu, mam wielką łatwość w robieniu prostych, bujających rzeczy z kilku ścieżek. Jak dla mnie sam ten bass z perką dobrze brzmią, da się tego słuchać, problem w tym, że jednak jakiś lead, pady, vocal chopsy trzeba mieć, bo inaczej nie da się tego zaaranżować jakoś ciekawie. Z gówna bata nie uplotę, a jakoś trzeba tą energie podnosić, dojść do jakiegoś momentu kulminacyjnego. Jak jest mało ścieżek
@Akos: Spróbuj bardziej różnicować oktawy między instrumentami. Nawet jeśli uważasz że jakiś instrument brzmi lepiej niżej, ale coś już gra w tej oktawie, niech zagra wyżej i zostawi więcej miejsca.