Wpis z mikrobloga

po co tak szczegółowo rozpisujesz umiejętności w CV?

@goferek: Rozpisałem ogólnie, to kumpel który zajmuje się rekrutacją w firmie, w której on pracuje powiedział, że w CV za mało wpisałem. Ponoć przychodzą świerzaki po studiach z rozdmuchanymi CV i potem ciężko się przez to przebić...
a xD no łódź to łódź, może w mbanku poszukaj

@TS050: Do mBanku za cienki w uszach jeszcze jestem... Generalnie na razie trochę się nie składa mi ten rok i potrzebowałbym pracy stosunkowo spokojnej powiedzmy za 3-3,5k netto na UoP, ale mam wrażenie że chyba za dużo wymagam...

edit. co do pracy stosunkowo spokojnej chodzi o to, że jakoś nie mogę sobie ze stresem poradzić i szybko "schodzę" w sytuacjach mocno
dev ops/security...

@pwn3r: Do tej pory powiedziałbym, że raczej sieciowiec. Linux wyszedł przypadkiem jako fajna zajawka. Szukam pracy jako admin, sieci (junior/regular), linux (junior), sieci + linux (junior) lub ogólnie pojęty admin IT.

... i schodzisz w sytuacjach stresowych? No to stary nie będziesz miał łatwo w życiu xD

no wiem, że nie, ale co poradzę jak organizm mnie blokuje. W sytuacjach kryzysowych można powiedzieć, że nie mam problemu z drożnością
@linuxuser zbyt wąska wiedza. Malo kto teraz potrzebuje stricte sieciowca (a co dopiero juniora), odchodzi sie od silosow wiedzy. Ucz sie wszystkiego dookola (wirtualizacja, kontenery, ci/cd musisz liznąć, a skup się na tym co cię kręci) i zmieniaj specjalizacje jeśli chcesz sie rozwijac i robic karierę w it. Bez tego IMO dużo mniej miejsc na które się nadasz.
@JustJoinIT: No powiem tak, że portal JustJoinIT jest dla mnie w dychę, ale tylko dla programistów i devopsów, a przydałoby się dorzucić np. stanowiska administratorskie stricte (linux junior/regular/senior) i już byłby jakiś wybór. Chętnie w devops bym uderzył, ale problemem jest prawie nikła wiedza programistyczna (jedynie skrypty powłoki bash ogarniam na poziomie powiedzmy 4/10)...
@linuxuser: Masz rację; jesteśmy dopiero na początku swojej drogi i sukcesywnie dodajemy nowe funkcjonalności.Szeroki wachlarz stanowisk administratorskich jest naszym małym marzeniem, tylko potrzebujemy na to trochę czasu ;)
@p4wl: Widzę, że piszesz konkretnie, nie na odpieprz, duży plus. A powiedz mi co chciałeś powiedzieć przez zmianę specjalizacji? Do tej pory coś tam dłubałem w sieciach, masz na myśli migrację typowo pod DevOps? Myślę, że łagodniejsze byłoby dla mnie najpierw przejście na stanowisko stricte administratorskie z linuxa
@JustJoinIT: Co mi się podoba w Waszym portalu to pomysł, prostota, przejrzystość i jawność zarobków na danym stanowisku. Kibicuję mocno, żeby powstała też możliwość wyszukiwania pracy dla adminów... Nie mniej jednak popatrzę, co tam macie ( ͡° ͜ʖ ͡°) ale niestety Łódź cienko z Juniorami Linuxa widzę, tylko W-wa ¯\_(ツ)_/¯
@linuxuser myślę właśnie o migracji do devopsa. Justjoin.it nie ma oferta na admina nie ze zlosliwosci - po prostu jest ich tak mało, i placa jak na it stosunkowo słabo. Idz w skrypty (python/powershell/bash, najlepiej 3 naraz) i środowiska wg swego wyboru. Jesli bardzo chcesz byc po stronie linuxa to ucz sie dockera, później przyda się k8s. Do tego pipeline'y itd. Często tzw. DevOps to tez adminka, troubleshootwanie systemów - ogólna szeroka
@p4wl: z #kursyudemy kiedyś kupiłem
Docker Mastery: The Complete Toolset From a Docker Captain
The Ultimate MySQL Bootcamp: Go from SQL Beginner to Expert
Mastering Ansible
Kubernetes (:2018) -A Comprehensive Course

Leży i czeka na użycie, nie wiem od czego zacząć... na pw podeślę Ci jak coś maila...