Wpis z mikrobloga

Chciałabym zainstalować sobie linuksa, ale nie bardzo znam się na tych systemach. Miałam do czynienia z jakimiś ubuntu i czymś tam jeszcze, ale nie pamietam już. Ale to było raczej na zasadzie ciekawostki, poklikałam coś i tyle. Jakiego linuksa polecilibyście dla kogoś, kto nie bardzo się na nich zna (xD), korzysta głównie z przeglądarki, photoshopa (jak jest z korzystaniem z tabletu graficznego na linuksie?) i gra czasem gra w jakiś gry? Na codzień korzystam z Windows 10 i nie chciałabym się go całkiem pozbywać (na razie przynajmniej). Nie wiem czy to ważne, ale komputer mam nie za mocny #linux #pytaniedoeksperta
  • 91
  • Odpowiedz
  • 1
@redmonk Wydaje mi się, że po to aby ten nie za mocny komputer sprawniej działał, albo żeby photoshop szybciej się uruchamiał czy coś.
@Idesiku_Nago zainstaluj najnowsze ubuntu na osobnym dysku. Bedziesz miala dwa systemy. Mozesz tez chyba na wirtualnej maszynie postawic ubuntu i zobaczyc czy bedzie Ci sie podobal, albo wejsc na ich strone...tam mozesz sie troche pobawic tym systemem :)
  • Odpowiedz
kto nie bardzo się na nich zna (xD), [...], photoshopa (jak jest z korzystaniem z tabletu graficznego na linuxsie?) i gra czasem gra w jakiś gry?

@Idesiku_Nago: Do zadnej z tych rzeczy linux się nie nadaje :)
  • Odpowiedz
@Idesiku_Nago: jak chcesz szybciej działający system to zainstaluj windows 7 i masz spokój. Nie idź w kierunku Linuxa bo się zapłaczesz, to nie jest system dla laikow i zanim cokolwiek odpalisz co nie działa z miejsca, będziesz siedziała godzinami na necie czytając tysiące postów co zrobić.
  • Odpowiedz
@Idesiku_Nago: do zastosowań których używasz jest to słabe, więc nie będzie alternatywą, bo ci się nie odpali to co używasz, albo będzie z tym mnóstwo problemów. W mojej ocenie sensu bawić się z tym w twoim przypadku nie ma. Swoją drogą, jaką masz kartę graficzną? Bo z supportem tychże też są mega jaja.
  • Odpowiedz
@Idesiku_Nago: Może opowiem z mojej perspektywy. Korzystałem tylko z Windowsa, potem zainstalowałem Manjaro, ale na dualboot - mogłem przy restarcie wybrać windowsa/linuxa. Na linuxie nie odpalisz photoshopa, chyba że przez wine, ale nie próbowałem.
  • Odpowiedz