Wpis z mikrobloga

Chciałabym zainstalować sobie linuksa, ale nie bardzo znam się na tych systemach. Miałam do czynienia z jakimiś ubuntu i czymś tam jeszcze, ale nie pamietam już. Ale to było raczej na zasadzie ciekawostki, poklikałam coś i tyle. Jakiego linuksa polecilibyście dla kogoś, kto nie bardzo się na nich zna (xD), korzysta głównie z przeglądarki, photoshopa (jak jest z korzystaniem z tabletu graficznego na linuksie?) i gra czasem gra w jakiś gry? Na codzień korzystam z Windows 10 i nie chciałabym się go całkiem pozbywać (na razie przynajmniej). Nie wiem czy to ważne, ale komputer mam nie za mocny #linux #pytaniedoeksperta
  • 91
@Idesiku_Nago: no to jak słaba i laptopowa, to może być problem osiągnąć takie same wyniki jak w Windows, co jeszcze bardziej przekreśla pracę z programami graficznymi (a Photoshop używa mocy karty do postprocesu i pamięci karty do przetwarzania obrazu, więc otworzysz duży obrazek i zobaczysz co to słaba optymalizacja kodu).
@Idesiku_Nago: Debian by było najrozsądniej bo jest rozbudowany i ma chyba największe repo (najwięcej aplikacji możliwych do zainstalowania). Co do tabletu to nie wiem,z tym może być problem bo na tabletach to android będący pochodną linuxa - chyba że chodzi ci o "tablet graficzny" do rysowania podpinany do kompa - z tym może być problem ze sterownikami, na starszych wersjach linuxa zależnie od urządzenia - ale podobno są już obsługiwane
Na początek jakikolwiek z tych popularnych 'dla ludu': Ubuntu, Fedora, Mint. Nieco trudniejsze Manjaro. We wszystkich w/w powinien sprzęt działać bez dodatkowej roboty.

Zainstaluj cokolwiek i wyznacz sobie jakiś okres czasu zanim powrót do windowsa będzie wchodził w grę, np. 2 tygodnie.
wystarcza...szybko się uruchamia itd...hmmm może jedynie na linuksa byłoby mniej wirusów?? nie wiem sam :/

@Anyway: O ile ma legalnego photoshopa (znaczy byłą ją na niego stać) to nie widzę za bardzo powodów,ale jak chce instalować linuxa może.
Photoshopa tym nie przyspieszy,ale do internetów to linux bezpieczniejszy.nie powiem przecież,że warto dla Gimpa czy Blendera - bo przecież je i tak można zainstalować też na windowsach. Linux nie jest dla każdego ideałem.
@Anyway: @dzaku: ale mi nie chodzi o to, że chcę linuksa, bo mniej wirusów xD chociaż jest to też jakiś plus, choć ja za bardzo problemów z wirusami nie mam. po prostu jestem go ciekawa itd. Ale skoro nie opłaca mi się na niego przechodzić przy moim sposobie użytkowania komputera to nie.
linuksa, bo mniej wirusów xD chociaż jest to też jakiś plus, choć ja za bardzo problemów z wirusami nie mam. po prostu jestem go ciekawa itd. Ale skoro nie opłaca mi się na niego przechodzić przy moim sposobie użytkowania komputera to nie.

@Idesiku_Nago: Jak jesteś go ciekawa to ściągnij sobie virtualbox (https://www.virtualbox.org/) pod windowsa a potem zainstaluj wg. instrukcji w necie na virtualboxie jakiegoś linuxa. Dźwięk może nie chodzić,tablet też