Uwaga, aktualnie z Polski można zaobserwować obłoki srebrzyste (NLC) - najwyżej występujące chmury na Ziemi. Żeby je zobaczyć wystarczy spojrzeć nad północny horyzont (niezasłonięty innymi chmurami ( ͡°͜ʖ͡°) )
Z #wroclaw widzę je do wysokości ok. 30 stopni nad północnym horyzontem. Im dalej na północ tym będą wyżej. Więcej o NLC na wiki
Polecam obserwować, bo są dość rzadkim zjawiskiem.
@00df00df: Dobre 20 minut siedziałem na trawie gapiąc się na to. Wróciłem jak mi pupa zmarzła i miałem pisać na mirko, że widać. Jak dobrze, że ktoś to napisał i więcej mireczków mogło pooglądać. :D
@markedone: @stormkiss: @kzrr: @00df00df: Gratulacje obserwacji i fotek :) Jeśli będziecie mieli jak to zapolujcie też nad ranem między 2 a 3 w nocy. Jeśli było je widać tak wysoko nad horyzontem to niemal na pewno będzie je widać również po północno-wschodniej stronie nad ranem :)
Z centrum złapałem timelapse, jeszcze się obrabia, ale za jakieś 30-40 minut może będzie :)
Z #wroclaw widzę je do wysokości ok. 30 stopni nad północnym horyzontem. Im dalej na północ tym będą wyżej.
Więcej o NLC na wiki
Polecam obserwować, bo są dość rzadkim zjawiskiem.
Zdjęcie poglądowe.
#astronomia #ciekawostki #nlc #oblokisrebrzyste
Z centrum złapałem timelapse, jeszcze się obrabia, ale za jakieś 30-40 minut może będzie :)
PS. Zarąbiste zdjęcie. Tak obłoki srebrzyste są naprawdę bardzo urodziwym dziełem natury :)