Wpis z mikrobloga

ej nie wiem czy to dobre forum żeby pytać o #programowanie ... ale mam problem, chciałem usunąć pliki temp, bo słyszałem, że można i nic sie nie stanie więc dałem uruchom - temp - i usunąłem co się dało ( część wymagała potwierdzenia administratora, potwierdziłem.) i nagle monitor się odświeżył, po kliknięciu na Pliki w pasku zadań wykryło brak Eksploratora Windows ale za chwile chyba komputer go stworzył (?) bo już wróciło do normy.

problem w tym, że od tamtego czasu wszystko działa wolniej, są jakby spadki mocy, musze po kilka razy klikać w przeglądarce na dany link, żeby się otworzył, kilka razy kliknąć na "play" w Youtube żeby filmik się włączył, nawet na Wykopie kilka razy kliknąć dopiero po kilku sekundach otwiera się zakładka, tag, czy cokolwiek. takie spadki mocy czy coś xd
bardzo proszę o pomoc

#programista15k #komputery #windows7 #pomocy #awaria #informatyka
  • 22
@redmonk: bo kiedyś usuwałem pliki temp (robiłem to z jakimś poradnikiem) i wszystko było dobrze. teraz na własną rękę i chyba coś nie wyszło. może się przeceniłem
@EvilToy: a tak serio wywaliłeś cache czyli pamięć podręczną. Przeglądarka ładowała z niej obrazy, css'y tudzież inne elementy stron... teraz wszystko się wolniej ładuje, bo Twoja przeglądarka musi znów pobierać strony do pamięci.
Pierwsze ładowanie danej strony/podstrony będzie trwać dłużej, ale kolejnym razem powinno być okej, bo będziesz mieć załadowaną pamięć tymczasową ;)

https://pl.wikipedia.org/wiki/Pami%C4%99%C4%87_podr%C4%99czna
@EvilToy:
Nie każdy wie, że korzystając z 64 bitowego procesora i 64 bitowego Windowsa, nie oznacza automatycznego wykorzystywanie aplikacji i systemu w trybie 64 bitowym. Defaultowo Windows jest w trybie 32 bitowym - są to przestarzałe, powolne instrukcje procesora.

Jak masz procesor 64 bitowy, to aby przyśpieszyć pracę Windowsa, możesz usunąć folder c:/Windows/System32 . Po usunięciu, system stworzy folder System64, przez co wymusisz wykorzystywanie 64bitowej architektury.