Aktywne Wpisy

jedz_se +203
16.06.2025 zostałem zaatakowany na klatce schodowej własnego domu przez syna współwłaścicielki nieruchomości. Jest to przestępca skazany prawomocnym wyrokiem z maja 2024 roku za groźby karalne (groził, że mnie zabije) oraz uszkodzenie ciała powyżej 14 dni (wyłamanie palca z uszkodzeniem ścięgna) odbywający obecnie karę w zawieszeniu. Przestępca, Paweł Łakomy, zepchnął mnie ze schodów, po czym zaczął okładać pięściami, krzycząc 'zabiję Cię). Z trudem wyrwałem się, wzywając pomocy na ulicy uciekłem do swojego mieszkania
źródło: wyrok
Pobierz

Zabawa polega na tym, żeby wypisać 5 gier, które Waszym zdaniem absolutnie każdy powinien ograć, takie absolutne perełki które zostają w głowie na zawsze.
Jeśli macie więcej takich tytułów niż 5 to wiadomo, też dodajcie.
Ja zaczne:
1.
Jeśli macie więcej takich tytułów niż 5 to wiadomo, też dodajcie.
Ja zaczne:
1.

Po co jest ten rezystor 10k uziemiający? Zeby można było odprowadzić ładunek po odcięciu sygnału sterującego?
Swoją drogą, widziałem też wariant z wpięciem dodatkowego 1k rezystora zaraz za pinem sterującym - to jakieś zabezpieczenie pradowe, czy jak?
źródło: comment_VMwTGhZEL0ciElQVxlLo5ug4ZuqAyvam.jpg
Pobierz#pdk
często bramkę mosfeta podpiera się dodatkowo tranzystorem bipolarnym, po to żeby zwiększyć szybkość ładowania/rozładowania pojemności bramki
no chyba, że u Ciebie PWM PIN to nie jest wyjście bezpośrednio z jakiegoś Arduino tylko jakiś gotowy driver MOSFETa, który zadba o odpowiednią wydajność prądową i rozładowanie bramki
źródło: comment_xonq6YwRNhmPxnVEboJj5Hm43st5jAIQ.jpg
Pobierzhttps://arduinodiy.wordpress.com/2012/05/02/using-mosfets-with-ttl-levels/
To jest dobry układ do sterowania mosfetem, jeśli jest tylko low side i ma działać szybko (nawet kilkaset kHz) a do sterowania używa się arduino/innego uC. Poza tym między wyjście takiego drivera a bramkę MOSFET'a daje się specjalnie nie tylko rezystor o wartości kilku-kilkunastu omów ale też diody itp, wszystko po to by tranzystor włączać i wyłączać szybko oraz by nie spalić sterownika/bramki feta oraz