Zastanawiam się, jaki plan marketingowo-wydawniczy ma #cdprojektred na #cyberpunk2077. Jeśli zebrać do kupy informacje i domysły, które się pojawiają - brak multiplayera na premierę, możliwy pokaz gameplaya na Gamescom i nowa generacja konsol (nie oszukujmy się, w 2020 zapewne się pojawią) premiera 2019 nie jest wcale taka niemożliwa. Dlaczego?
- jeśli pokażą gameplay światu na Gamescom, to znaczy że gra ma się bardzo dobrze (gameplay W3 pojawił się w 2014 na E3, 2015 była premiera, początkowy cykl wydawniczy zakładał wydanie jej po 8 miesiącach a nie 11)
- niektóre źródła wskazują, że prezesowi CDP spodobał się cykl wydawniczy i marketing przy okazji Fallout 4 (kilka miesiący od zapowiedzi do premiery) - niestety w tym przypadku brak mi źródła, jak ktoś ma pod ręką taką wypowiedź to chętnie przeczytam
- okrojenie gry z MP może wskazywać na to, że ten tryb może pojawić się później na konsolach nowej generacji wraz z np. z wydanymi DLC jako Completed Edition, jednocześnie stając się tytułem startowym na nextgen
- trzeba pamiętać, że CDPR planuje wydać kolejną grę RPG AAA do 2021 roku (równie dobrze mogą traktować ulepszonego CP2077 na nowe konsole jako oddzielną pozycję)
- w porównaniu do W3 studio znacząco rozrosło się o nowe podzespoły w innych miastach
@Poroniec: Myślę, że fakt wydania gry w tym samym roku, w którym osadzono alternatywną rzeczywistość materiału źródłowego (CP2020) będzie ładnie brzmiało w materiałach marketingowych.
Moim skromnym zdaniem kluczowe dla CDPR od strony marketingowej będzie opowiedzenie całego "lore", szczególnie w krajach gdzie CP2020 nie jest pozycją szerokoznaną (vide Polska).
A co do premiery, to 2021 raczej możliwy nie jest. Pierwszy teaset pojawił się 5 lat temu, jeśli gracze mieliby czekać kolejne 3 lata na premierę to trochę długo. Hype jest ogromny i świetnie że udało im się go rozbudzić drugim trailerem ale 8 lat czekać na produkcję
@Qbael: @HighWind: też o tym myślałem, W3 początkowo miał być wydany w lutym, całkiem fajne okienko. Może 02.02.2020 albo 20.02.2020, te daty można fajnie ograć.
@Poroniec: Przecież na YT już się reklamy podobno odpalają z CP2077, czyli marketing ruszył IMO. Ja obstawiam gameplay, na Gamescomie, a premierę Q3 Q4 2019
@corinarh: @JesusOfSuburbia: @vvertoi: myślę, że Gamescom wiele wyjaśni. Jeśli pokażą gameplay to premiera Q3/Q4 2019 r. jest bardzo realna. Zakładając, że nextgeny wyjdą jesienią 2020 chłopaki będą mieli rok na dorzucenie nowego contentu do gry.
@lakukaracza_: tak, mi się już ze dwa razy odpaliła ( ͡º͜ʖ͡º)
@Poroniec: Ja myślę, że już wystarczająco długo trzymali tą grę w ukryciu i sądząc po trailerze to gra jest już w zaawansowanej fazie, więc myślę, że spokojnie wyjdzie w 2019. Poza tym tak jak napisałeś, popularne ostatnie staje się pokazywanie trailera niedługo przed premierą.
@Poroniec: bo sony powiedzialo, ze beda sie przygotowywac do nastepnego DUZEGO kroku marki playstation przez 3 kolejne lata, powiedzieli to w tym roku, wiec ps5 w listopadzie 2021 i to jest najbardziej prawdopodobna data. Co za tym idzie watpie, ze beda czekali na next geny tak dlugo, wiec uwazam, 2019 za rok premiery CP, no maksymalnie poczatek 2020. Taki luty 2020 jest bardzo prawdopodobny.
@Cybher1 REDzi dawno temu mówili o tym, że przeprowadzą krótki, ale dynamiczny marketing. Skoro reklamy ruszyły to myślę, że premiera będzie najdalej za rok, a nie zdziwiłbym się gdybyśmy mieli całkiem ciekawą gwiazdkę w tym roku.
- jeśli pokażą gameplay światu na Gamescom, to znaczy że gra ma się bardzo dobrze (gameplay W3 pojawił się w 2014 na E3, 2015 była premiera, początkowy cykl wydawniczy zakładał wydanie jej po 8 miesiącach a nie 11)
- niektóre źródła wskazują, że prezesowi CDP spodobał się cykl wydawniczy i marketing przy okazji Fallout 4 (kilka miesiący od zapowiedzi do premiery) - niestety w tym przypadku brak mi źródła, jak ktoś ma pod ręką taką wypowiedź to chętnie przeczytam
- okrojenie gry z MP może wskazywać na to, że ten tryb może pojawić się później na konsolach nowej generacji wraz z np. z wydanymi DLC jako Completed Edition, jednocześnie stając się tytułem startowym na nextgen
- trzeba pamiętać, że CDPR planuje wydać kolejną grę RPG AAA do 2021 roku (równie dobrze mogą traktować ulepszonego CP2077 na nowe konsole jako oddzielną pozycję)
- w porównaniu do W3 studio znacząco rozrosło się o nowe podzespoły w innych miastach
Biorę po 200zł z konta każdego mirka i słucham Państwa ( ͡° ͜ʖ ͡°)ノ⌐■-■ #cyberpunk #gry #konsole #e3 #ps4 #xboxone
Premiera Cyberpunk 2077 będzie miała miejsce w
A co do premiery, to 2021 raczej możliwy nie jest. Pierwszy teaset pojawił się 5 lat temu, jeśli gracze mieliby czekać kolejne 3 lata na premierę to trochę długo. Hype jest ogromny i świetnie że udało im się go rozbudzić drugim trailerem ale 8 lat czekać na produkcję
@lakukaracza_: tak, mi się już ze dwa razy odpaliła ( ͡º ͜ʖ͡º)
@Poroniec: Mi się nie odpalają żadne reklamy, nie wiem czemu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Komentarz usunięty przez autora
@Poroniec tak, też miałem reklamę.
@Cybher1 REDzi dawno temu mówili o tym, że przeprowadzą krótki, ale dynamiczny marketing. Skoro reklamy ruszyły to myślę, że premiera będzie najdalej za rok, a nie zdziwiłbym się gdybyśmy mieli całkiem ciekawą gwiazdkę w tym roku.