Wpis z mikrobloga

#budownictwo #remontujzwykopem #hydraulika #instalacjesanitarne

Ponieważ mirko już nieraz pomogło mi w sprawach techniczno-budowlanych, to zwracam się do was z kolejną prośbą o pomoc ;) Tym razem temat dotyczy uszczelniania połączeń wodnych. Mam mosiężny trójnik i chcę bezpośrednio do niego podłączyć zawór - zestaw taki , jak na załączonym obrazku. Pytanie - jak to się uszczelnia? Na ogół miałem do czynienia z połączeniami, gdzie element z gwintem wewnętrznym wkręcało się do samego końca, gdzie dociskała uszczelka (np. elastyczne wężyki do podłączania baterii). Ten trójnik nie ma żadnych uszczelek, chyba, że coś przegapiłem. Dodatkowo zawór, którym dysponuję, ma bardzo długi gwint, więc kołnierz, który jest na jego końcu nie może dociskać o trójnik (myślałem, ze może tam się daje jakąś uszczelkę). Czy takie połączenie się po prostu bardzo mocno owija taśmą uszczelniającą przed wkręceniem, czy jest tu jakiś inny patent?
Pobierz
źródło: comment_8SazBGnckVDdbRQnpfaiaCTX404K0m2q.jpg
  • 38
@malanski: Jeżeli woda pitna, to tylko nić teflonowa (np. Loctite 55). Pakuły nie mają atestu higienicznego i nie są dopuszczone do stosowania w takich instalacjach. Pakuły nadają się do c.o., gazu czy hydrantówki.

A co do lepszego trzymania szczelności przez pakuły to dupa jasio. Dobrze nawinięta nitka jest szczelna. Nitkę nawijaj w prawo, zaczynając od początku gwintu i jej nie żałuj.
@malanski: mi kiedyś pokazał ojciec jak to robić, tylko z pozoru prosta sprawa, warto miec/pożyczyć dobre klucze do dokręcania (najlepsze ofkz hydrauliczne) bo czasem po prostu nie wyjdzie w tym kierunku co chcemy i trzeba bardzo duzą dźwignią jeszcze trochę pokręcić, bo luzować nie ma sensu
@Wega_: z tego co ja widzę to wszędzie w zasadzie stosuje sie pakuły. Teflon widuje na plastikowych kształtkach, ewentualnie doszczelnianie jakiegoś badziewnego towaru z marketu np. syfonów itd I pakuły też wytrzymują parenaście lat
@luke4539 Pakuł się nie stosuje przy instalacji wody pitnej na żadnej budowie ani w Polsce, ani w Europie, a jak ktoś stosuje, to na pewno nie za wiedzą inspektora. Przy instalacjach gazowych, ciepła itd. pakuły stosuje się jak najbardziej.

I jeszcze w ramach wyjaśnienia - nić a taśma teflonowa to dwa różne produkty.
@Wega_: w budowach domow jednorodzinnych praktycznie nigdy nie ma inspektorow. Większe, mniejsze budowy wszędzie pakuły są w instalacji wodnej, pod piecami, przy wodomierzach itd. Nowe budowy, stare, wszędzie pakuły. Więc zdanie, że ani w Polsce ani w Europie sie nie stosuje jest nie prawdą.
@luke4539 Na budowach, na których jest nadzór się nie stosuje. Bylem m.in. na wyspach, w Holandii, w Niemczech, w Polsce 3 budowy robilem, biurowce, obiekty technologiczne, szpitale, i nigdzie przy wodzie pakuły nie były dopuszczone. A to, że ktoś przy domkach jednorodzinnych, gdzie nikt nad tym nie panuje, stosuje rzeźbę to inna sprawa. Na pewno nie jest to rozwiązanie zgodne ze sztuką. Pakuly sa o wiele tańsze od nici teflonowej i pewnie
@Wega_: nie mówię, że nie masz racji. Za granicą może jest inaczej. Po swoich doświadczeniach mówie tylko jak to wygląda. I wcale inaczej nie jest w kamienicach w centrum miasta, blokach, czy budynkach mających po 10 i więcej mieszkań. A tam bywali inspektorzy. I generalnie nie spotkałem się jeszcze z tym, żeby jakiś majster leciał osobno pakuły do gazu czy c.o. A teflon czy jakas inna technologia do wody. Moze i
@Wega_: gościu lata mi to, czy pakuły są fajne czy nie xD jakbyś w Polsce robił więcej niż trzy budowy to byś się przekonał, że w większości i tak lecą do wszytskiego pakuły. Mówię tylko to co mam okazje widzieć. I serio inspektor nie ma tu nic do rzeczy, czy był, czy nie, i tak wszędie było tak samo.