Wpis z mikrobloga

Od pewnego czasu bawimy się nieco fotografią otworkową, konkretnie jest to solarigrafia.
Kamerki wykonane są z metalowych puszek, pudełek po filmach i wszystkiego co nieprzeźroczyste, a w ich wnętrzu znajduje się papier fotograficzny. Otworek wielkości ok 0,2-0,5 mm służy jako obiektyw, a obraz rejestruje się przez kilka miesięcy.

Jeśli się spodoba to zapraszam pod tag #sloncewfunkcjiczasu oraz na instagram:
https://www.instagram.com/sloncewfunkcjiczasu/

#fotografia #fotografiaanalogowa #foto #solarigrafia #wroclaw

https://www.instagram.com/p/Bi_pZVZAR64/?taken-by=sloncewfunkcjiczasu
FOgot - Od pewnego czasu bawimy się nieco fotografią otworkową, konkretnie jest to so...

źródło: comment_3uMVasSDICvAfdvfE2G0bNOoMz6iB3jZ.jpg

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
@Endrius: Papier się powyginał (w pudełku po filmie) i przy skanowaniu nie dociskał się idealnie do szyby skanera, stąd te cienie i jaśniejsze obszary.
  • Odpowiedz
@Oczy: Najpierw robimy mały otworek igłą, lub nawet samo zagłębienie w kawałku blaszki aluminiowej. Potem szlifujemy pilnikiem lub papierem ściernym, nieco powiększamy igłą i gotowe.
A wielkość regulowana jest właśnie intensywności szlifowania i średnicą igły, pomiary są ,,na oko''
  • Odpowiedz
@stormkiss: Wcale nie głupie :)
Odpowiedź: nie wiem, ale się domyślam... może to wynikać z pogody, słońce przez jakiś czas było za cienką warstwą chmur i dlatego na papierze powstał inny kolor. Możliwe też, że pogoda było stosunkowo taka sama, ale z powodu wilgotności i innych czynników poziom promieniowania UV był inny.
  • Odpowiedz
@F_Ogot: Też naświetlam tak otworki. Mam pytanie jak skanujesz? Jak zrobiłem pierwszą fotkę testową (tylko kilka dni naświetlania) to po wyjeciu z aparatu było wszystko okej. Niestety podczas skanowania (zrobiłem niepotrzebnie preskan żeby zaznaczyć obszar skanowania) lampa poczyniła straszne spustoszenia. Czytałem żeby nie utrwalać obrazu bo giną subtelności.
  • Odpowiedz
Co do chemii. Owszem utrwalacz niszczy obraz, niemal całkowicie. Czasem ciekawe efekty daje użycie wywoływacza negatywowego (Kodak D76) w bardzo niskim stężeniu. Potrafi to niego podbić kolory
  • Odpowiedz