Wpis z mikrobloga

czy ktoś mógłby mi wyłożyć lub podać jakieś źródło np.:
czemu antyfaszyści uważają siebie za "tych dobrych" mimo że używają takich samych środków jak ci z którymi walczą (faszyści)?
czemu "feminazistki" mogą stosować szowinizm w stosunku do mężczyzn (a przecież z tym walczą) i spotykają się z poklaskiem?
czemu obecnie zamiast traktować mniejszości (które były dawniej poniżane/dyskryminowane) na równi to coraz częściej się je bez powodu gloryfikuje (lub stosuje się podwójne standardy), np. biały może być rasistą, ale czarny już nie, polak może być antysemitą, ale antypolonizm u żyda nie wchodzi w grę

czemu taka hipokryzja odpowiada społeczeństwu?

odbierajcie to raczej jako jedno pytanie, nie wiedziałem jak to nazwać, dlatego proszę o wyjaśnienie i naprowadzenie mnie :)

#neuropa #4konserwy #socjologia #kultura
  • 23
@tlaziuk: weź pod uwagę, że na wykop (+ w ogóle do sieci) trafiają niestety głównie skrajne przypadki zachowań ludzi po tej "lewej" stronie barykady, takie się po prostu najlepiej klikają, wywołują najskrajniejsze emocje u odbiorców

wydaje mi się jednak, że w rzeczywistości nie ma to aż takiego związku z prawdą i przeciętny człowiek ma bardziej "subtelne" podejście
@tlaziuk:
-faszyzm to pogarda dla słabszych a oni niby są herosami i zwalczają "kult siły"
-w Polsce po wojnie większość obowiązków była na głowie Kobiet bo faceci byli zdruzgotani po wojnie i w Polsce od 60 lat kobiety zachowują się jak rodwalery to już taka kultura w naszym kraju
-to jest trendy. Ludzie którzy szanują mniejszości chcą pokazać że dla wszystkich jest miejsce w Europie że nie idziemy w stronę Turcji
@Czarny_Kot_ ale "equality of outcome" to dno - co prawda przeczytałem jedynie artykuł na wiki - https://en.wikipedia.org/wiki/Equality_of_outcome

coś takiego nie ma prawa zadziałać bo ludzie nie są równi, istnieją sprytniejsze jednostki, istnieją również te mniej sprytne - i jest to niezależne od rasy, płci czy narodowości
załóżmy że takie zrównanie każdego by nastąpiło (jednorazowo), każdy ma równy start, jednak sprytna jednostka będzie potrafiła sprawić że ta mniej wybitna straci swoje "zasoby" na
@tlaziuk: To wszystko zaczyna się od granic. Mentalnych granic własnego "Ja". Ludzie którzy mają problem z rozeznaniem gdzie są granice własnego "Ja" odbierają asertywność i niezależność innych ludzi jako agresję.Jak ktoś nie chce się ze mną dzielić tym co ma, albo nie chce się ze mną kolegować to jest wobec mnie agresywny, tak rozumuje skrajna lewica. To jest geneza całych trendów reakcyjnych i postępowych w społeczeństwie. Głęboki temat, ale wszystko zaczyna
to czysty rasizm

@tlaziuk: nie wydaje mi się. Raczej mają co świętować, bo jeszcze 50 lat temu było tak:

Year: 1962 School: University of Mississippi

Perhaps the most iconic figure of university integration, James Meredith entered the University of Mississippi less than two weeks after being barred by school officials. Attorney General Robert Kennedy had to intervene in the matter to see that Meredith was allowed to attend, and the state's
@tlaziuk: przywiązanie do zasad ewolucji naturalnej jest tak samo subiektywne jak jej zaprzeczenie i tak samo jest efektem arbitralnego sądu wartościującego ergo to nie jest argument natury filozoficznej
@Czarny_Kot_ ewolucja jak i inne fakty które mają miejsce są jak najbardziej obiektywne, zaapelowanie swojego stanowiska w danej sprawie nie jest (np. ewolucja jest zła ...), ergo coś co jest hipotezą powinniśmy uznać za oczywistą przesłankę zamiast zastanawiać się czy jest to argument

jeśli nie bralibyśmy potwierdzonych teorii (czyli hipotez) jako założenia/przesłanki to błądzilibyśmy

powiedz jak bardzo się mylę ( ͡º ͜ʖ͡º)

@Wotto czyli chcą odpokutować za
@tlaziuk: ewolucja jest faktem biologicznym jednak pozytywne wartościowanie jej jest, jak pozytywne wartościowanie czegokolwiek, arbitralne. Jeżeli budujesz system normatywny ponieważ uważasz że jest on przedłużeniem twojej koncepcji uproszczonej wersji doboru naturalnego to w pierwszej kolejności pozytywnie wartościujesz tę koncepcję co zawsze jest subiektywne. Druga osoba może nie zaprzeczać istnieniu takiego zjawiska jak ewolucja naturalna, ale zdecydować się nie postępować według zasad jakie można z niej wyprowadzić - w ten sposób wynaleziono,
@Czarny_Kot_ chyba nie zdajesz sobie sprawy że ewolucja ciągle ma miejsce, nie jest ona arbitralna bo nikt ją nie zarządza; nie da się jej narzucić,
nie mówię o ewolucji jako prawach, ale raczej o czymś czego nie da się przeskoczyć i trzeba to zaakceptować, np. jak stałe fizyczne
to że jakiś człowiek wymyślił buty paradoksalnie doskonale świadczy o jej działaniu, dzięki butom mógł dajmy na to "wydajniej" się poruszać, był tym samym
@Wotto nie, chciałem użyć słowa odpokutować, co w tym kontekście rozumiem jako zadośćuczynienie lub wynagrodzenie za winy/krzywdy
precyzując stwierdzenie - dana grupa społeczna jest teraz gloryfikowana bo jakiś czas temu była poniżana, jednak wywołuje to sytuację która jest odwrotna, co w dalszym ciągu jest rasizmem
@Czarny_Kot_ chyba że wiem czemu uważasz że Cię nie rozumiem, więc się poprawię:

Druga osoba może nie zaprzeczać istnieniu takiego zjawiska jak ewolucja naturalna, ale zdecydować się nie postępować według zasad jakie można z niej wyprowadzić - w ten sposób wynaleziono, np, buty, wynalazca tychże nie wartościował pozytywnie faktu iż ewolucja naturalna wykształciła ludzi bosymi.

sprowadzając to do argumentu absurdu - ewolucja naturalna nigdy nie jest wartościowana pozytywnie bo następne pokolenie posiada