Wpis z mikrobloga

Mireczki, chcę zrobić prostą appkę webową i chciałbym dowiedzieć się jakich technologii muszę się nauczyć, żeby ją w prosty i szybki sposób wykonać tak aby każdy mógł ją uruchomić na najprostszym hostingu, ogólnie jak się za to zabrać?

W domyśle ma to być pseudo sklep internetowy losujący na głównej stronie ogłoszenia z puli ogłoszeń którą wprowadzi admin, parę podstron, najprostszy możliwy system logowania + opcjonalnie wersja na smartfony.
Do tego chciałbym, aby to wszystko było zarządzalne przez panel administracyjny/dashboard ze statystykami odwiedzin, kliknięć itd. coś na zasadzie prostego CMSa tak, żeby każdy średnio rozgarnięty człowiek był w stanie to obsługiwać bez wiedzy na temat programowania

+ ważny dla mnie feature, możliwość dodawania ogłoszeń z poziomu panelu administracyjnego, gdzie admin mógłby podać listę linków do ogłoszeń z najpopularniejszych portali aukcyjnych jak OLX, Amazon, Ebay i zostały by one zaimportowane do bazy ogłoszeń, zakładam, że na zasadzie scrappowania da się to zrobić.

Jako laik zakładam, że oprócz HTML, CSS i JS powinienem ogarnąć bootstrapa i PHP.
Jeszcze jedno pytanie, jak zabrać się za projektowanie stronki, mam np kolegę który robi najpierw design w photoshopie, potem to tnie i tak układa stronę, osobiście nie mam za wiele do czynienia z webdewem, więc jakby jakiś mirek w krótkich słowach mógł mi opisać jak się za to zabrać.
Edit: chciałbym jeszcze dodać wybór szat graficznych z panelu, upload loga itd.

#programowanie #webdev #webdesign #frontend #backend #kiciochpyta
Z.....e - Mireczki, chcę zrobić prostą appkę webową i chciałbym dowiedzieć się jakich...

źródło: comment_Uqbqz8pHXdjCuFnFHeXdJRwsI7fHYYUW.jpg

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
@Razi91: to powiedz mi chociaż czy możliwe jest to, aby stronka postawiona na hostingu była w stanie odwiedzić inne strony i zescrapować do bazy danych ich zawartość i czego mogę do tego użyć i czy do takiego czegoś wystarczy zwykły hosting www
  • Odpowiedz
Przydałby się tu jakiś framework frontendowy, np. React albo Vue. Do tego do obsługi backendu to Firebase, bo nie trzeba się dużo uczyć i dużo zapewnia (systemy logowania, bazy danych etc.). Tak chyba będzie najprościej.
  • Odpowiedz