Wpis z mikrobloga

Pytanie mam co do kotłowni w domku jednorodzinnym. Wśród starszych projektantów panuje dalej przekonanie o wymogu #wentylacja naturalnej w kotłowni jak mamy kocioł z zamkniętą komorą spalania i też do tego problemy związane z odbiorem. Jak to w końcu wygląda w rzeczywistości? Podobno nieźle trzeba się namęczyć nie wiedzieć czemu bo przecież warunki techniczne WYRAŹNIE powołują się na określone podpunkty z normy o kotłowniach gazowych z wyłączeniem podpunktów co do wymagań wentylacji. Jakie macie zdanie na ten temat?

@chafer
#budownictwo
  • 10
  • Odpowiedz
@ozzi91: Dlaczego tak jest? Moim zdaniem dlatego, że duża część osób po kilku latach przepracowania w swoim zawodzie przestaje się dokształcać, nie analizuje lub nie zna się na przepisach i nie jest na bieżąco. To rzecz jasna dotyczy każdej branży. Poza tym każdy lubi uważać, że ma rację.

Dla niesolidnego kominiarza, projektanta czy wykonawcy zawsze będzie łatwiej poruszać się w temacie, który (jak im się wydaje) znają dobrze niż próbować zrozumieć
  • Odpowiedz
@ozzi91: warunki powołują się na normę (gaz lżejszy od powietrza, bo jak rozumiem to o ten przypadek chodzi) to w normie masz zapisy, że zabrania się wentylacji wywiewnej mechanicznej w kotłowniach gazowych, niezależnie od jej mocy. Nawiew natomiast sobie możesz zrobić mechaniczny np. z rekuperatora albo "tradycyjny" zetką.

Według mnie nawet przy kotłach z zamkniętą komorą spalania ten zapis jest logiczny. Gaz jest paliwem wybuchowym. Wystarczy, że przewód się rozszczelni i
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@StrefaZimna no na normę ale wyłączając podpunkty dotyczące wentylacji. Wywiewna się zgodzę. Z całą resztą się zgodzę ale dużo lepiej mimo wszystko zadziała zawór odcinajacy gaz. Ja tam nie widzę zagrożenia, teoretycznie rozszczelnienie gazociągu może się zdarzyć w każdym pomieszczeniu przez które przechodzi gazociąg więc dochodzimy do momentu gdzie musi być naturalna wszędzie
  • Odpowiedz
@ozzi91: są przepisy, które definiują gdzie i jak można prowadzić przewody z gazem - przez pomieszczenia stałego przebywania ludzi jest zakaz ich prowadzenia.
W przepisach jest zapis, że przewody gazu mają być wentylowane (prowadzenie po wierzchu ściany, lub zabudowa gk, ale zostawienie otworów wentylacyjnych w zabudowie itp.). Ale jest też paradoks - dopuszcza się prowadzenie gazu w bruździe ściennej zasklepionej łatwo usuwalną masą tynkarską ;) cokolwiek to znaczy.
Przepisy nie wypowiadają
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@StrefaZimna no znam ten przepis. Ale kanał wentylowany nie oznacza pomieszczenia z wentylacja naturalna. Z tym rozczelnieniem masz rację ale i tak bym wolał mieć czujnik i elektrozawor w razie co. Tak samo mamy do czynienia z paradoskem na temat kuchenki gazowej na wyspie w kuchni, albo dasz w podłodze niezgodnie z przepisami, albo w podłodze z taką siatka co będzie paskudnie wyglądac i mój faworyt rura po suficie i nad kuchenka
  • Odpowiedz
@ozzi91: z rurą gazową do kuchenki na wyspie to znam dwa patenty:
- po suficie w zabudowie gk z kratkami i z góry do kuchenki, przy czym widoczna część pionowa ukryta w rurze ze szczotkowanego metalu ;) w szafce zawór i przyłącze elastyczne. Chyba najbezpieczniejsze rozwiązanie do wyspy. Co ważne zgodne ze wszystkimi przepisami, sztuką budowlaną etc.
- jako ostateczność w podłodze, ale na krótkim prostym odcinku, przy czym wejście i
  • Odpowiedz
@StrefaZimna: Hmm wcześniej powoływałaś się na przepis:

W pomieszczeniu z paleniskami na paliwo stałe, płynne lub z urządzeniami gazowymi pobierającymi powietrze do
spalania z pomieszczenia i z grawitacyjnym odprowadzeniem spalin przewodem od urządzenia stosowanie mechanicznej wentylacji wyciągowej jest zabronione.

Czyli teoretycznie kotły gazowe z zamkniętą komorą się na ten zakac nie łapią. Potwierdzeniem jest przepis:

Urządzenia gazowe z zamkniętą komorą spalania, przez co rozumie się urządzenia typu C, mogą być instalowane
  • Odpowiedz
@ozzi91: nie na ten przepis z WT. Na normę, na którą powołują się WT w paragrafie 170, pkt 1.
Norma PN B 02431, przy każdym typie pomieszczeń technicznych wyposażonych w kocioł lub stricte kotłowni są zapisy "stosowanie wentylacji mechanicznej wyciągowej jest niedopuszczalne". Nie ma tam jasnych stwierdzeń o zamkniętej czy otwartej komorze spalania. Po prostu nie wolno. Ze swojego doświadczenia z UDT: ma być wywiew grawitacyjny w przytoczonych pomieszczeniach i basta,
  • Odpowiedz
@StrefaZimna: Dziękuję za polemikę, ciężko się z Tobą nie zgodzić, ale to tylko pokazuje jak różne są interpretacje i ja dla świętego spokoju w kotłowniach w budynkach użyteczności publicznej i innych większych obiektach niż domki jednorodzinne daję zetkę i wywiew grawitacyjny, tak dla świętego spokoju.

Co do pomieszczenia mieszkalnego i jego definicji -> nie zwróciłem na to uwagi, ale myślę, że dużo osób interpretuje to w ten sposób co ja, ale
  • Odpowiedz
@ozzi91: także dziękuję :)

Co do naszego prawa, rzeczywiście przykre jest to, że całkiem niedawno (grudzień ubiegłego roku) został wydany tekst ujednolicony w warunkach technicznych, parę zapisów zostało znacząco zmienionych, ale np. gazu nie tknęli.
I fakt, że ciągle powołujemy się na normy z lat 80, 90 bo nie ma nowych lub zaktualizowanych (przykład jak ta z gazem, ona jest z 99') też jest lekko przygnębiający, gdyż to są 30-40letnie dokumenty.
  • Odpowiedz