Aktywne Wpisy
Bavarczyk +27
giga_jablecznik +101
#facebookcontent #heheszki
Dołączyłem do grupy Zielarki, Szeptuchy, Wiedźmy, Wiedźmini na fb i świetnie się bawię
Dołączyłem do grupy Zielarki, Szeptuchy, Wiedźmy, Wiedźmini na fb i świetnie się bawię
@chafer
#budownictwo
Dla niesolidnego kominiarza, projektanta czy wykonawcy zawsze będzie łatwiej poruszać się w temacie, który (jak im się wydaje) znają dobrze niż próbować zrozumieć
Według mnie nawet przy kotłach z zamkniętą komorą spalania ten zapis jest logiczny. Gaz jest paliwem wybuchowym. Wystarczy, że przewód się rozszczelni i
W przepisach jest zapis, że przewody gazu mają być wentylowane (prowadzenie po wierzchu ściany, lub zabudowa gk, ale zostawienie otworów wentylacyjnych w zabudowie itp.). Ale jest też paradoks - dopuszcza się prowadzenie gazu w bruździe ściennej zasklepionej łatwo usuwalną masą tynkarską ;) cokolwiek to znaczy.
Przepisy nie wypowiadają
- po suficie w zabudowie gk z kratkami i z góry do kuchenki, przy czym widoczna część pionowa ukryta w rurze ze szczotkowanego metalu ;) w szafce zawór i przyłącze elastyczne. Chyba najbezpieczniejsze rozwiązanie do wyspy. Co ważne zgodne ze wszystkimi przepisami, sztuką budowlaną etc.
- jako ostateczność w podłodze, ale na krótkim prostym odcinku, przy czym wejście i
W pomieszczeniu z paleniskami na paliwo stałe, płynne lub z urządzeniami gazowymi pobierającymi powietrze do
spalania z pomieszczenia i z grawitacyjnym odprowadzeniem spalin przewodem od urządzenia stosowanie mechanicznej wentylacji wyciągowej jest zabronione.
Czyli teoretycznie kotły gazowe z zamkniętą komorą się na ten zakac nie łapią. Potwierdzeniem jest przepis:
Urządzenia gazowe z zamkniętą komorą spalania, przez co rozumie się urządzenia typu C, mogą być instalowane
Norma PN B 02431, przy każdym typie pomieszczeń technicznych wyposażonych w kocioł lub stricte kotłowni są zapisy "stosowanie wentylacji mechanicznej wyciągowej jest niedopuszczalne". Nie ma tam jasnych stwierdzeń o zamkniętej czy otwartej komorze spalania. Po prostu nie wolno. Ze swojego doświadczenia z UDT: ma być wywiew grawitacyjny w przytoczonych pomieszczeniach i basta,
Co do pomieszczenia mieszkalnego i jego definicji -> nie zwróciłem na to uwagi, ale myślę, że dużo osób interpretuje to w ten sposób co ja, ale
Co do naszego prawa, rzeczywiście przykre jest to, że całkiem niedawno (grudzień ubiegłego roku) został wydany tekst ujednolicony w warunkach technicznych, parę zapisów zostało znacząco zmienionych, ale np. gazu nie tknęli.
I fakt, że ciągle powołujemy się na normy z lat 80, 90 bo nie ma nowych lub zaktualizowanych (przykład jak ta z gazem, ona jest z 99') też jest lekko przygnębiający, gdyż to są 30-40letnie dokumenty.