Nie wiem, czy wiecie, ale pewnie nie wiecie. Po przyjęciu chrztu przez Mieszka pierwszego w 966 r. wasi przodkowie zostali prawdopodobnie zmuszeni do przejścia na wiarę chrześcijańską, czy to siłą, lub po przez nałożeniem dużego podatku dla osób nie wierzących. A teraz wy po tylu latach nieświadomi wierzycie w to co powiedzą wam w kościele. Jakby ponad 1000 lat temu Polska przyjęła Islam, to teraz byście ślepo wierzyli w Allaha, nie potrafiąc dojścia sami jak jest na prawdę, bo przecież tak od małego mówiła wam mama, że tak należy robić. #kosciol #chrzescijanstwo #katolicyzm
@mdlejtecole: Jacy moi przodkowie? naród polski za czasów pogańskich jeszcze nie istniał, a i ów okres nie miał nawet minimalnego wpływu na naszą tożsamość, po drugie za czasów Mieszka ochrzczone zostały tylko elity, po trzecie:
Nie wiem, czy wiecie, ale pewnie nie wiecie
Zawsze śmieszy mnie w antyklerykałach to poczucie odkrywania wiedzy tajemnej ( ͡°͜ʖ͡°)
@Ortalionowy_Rycerz: Najpierw elity, a przez kolejne 200 lat zmuszano uboższych ludzi to przejścia na chrześcijaństwo. To skąd pochodzą twoi przodkowie sprzed 1000 lat? Z afryki?
Dzisiaj, chwilę po 19 po długiej chorobie odeszła moja mama która opiekowałem się przez ostatnie 7 lat. Dzielnie znosiła trudny niepełnosprawności oraz ciężar choroby. Niech spoczywa w pokoju.
A teraz wy po tylu latach nieświadomi wierzycie w to co powiedzą wam w kościele.
Jakby ponad 1000 lat temu Polska przyjęła Islam, to teraz byście ślepo wierzyli w Allaha, nie potrafiąc dojścia sami jak jest na prawdę, bo przecież tak od małego mówiła wam mama, że tak należy robić.
#kosciol #chrzescijanstwo #katolicyzm
Zawsze śmieszy mnie w antyklerykałach to poczucie odkrywania wiedzy tajemnej ( ͡° ͜ʖ ͡°)
To skąd pochodzą twoi przodkowie sprzed 1000 lat? Z afryki?