-> #gitaradiy <- Druga cewka przyfastrygowana do listewek, na czerwono zaznaczyłem drewienko, które przykleiłem do obu okładzin (tym razem bez żadnego kleju na gorąco xD) Po wyschnięciu jeszcze śruby w środku obkleje taśmą izolacyjną i w sumie gotowa do nawijania. Będzie to druga połowa humbuckera. Pierwsza ma 6,25kOM, lekko chcę zróżnicować i dam na tą 6,5kOMa. W tle widać śliczne drewno bukowe - użyję je do zrobienia ukladzin do drugiego humbuckera. Oba humby idą do akustyka.
Dobrze mi idzie więc przymierzam się do zrobienia od zera gitary elektrycznej w stylu Gibson Les Paul 59 studio. Muszę tylko uzupełnić warsztat xD #gitara #gitaraelektryczna #diy #majsterkowanie #lutnictwo
@przewaga: @Helsantonio_Montes: 1. "koło zamachowe" ze starego głośnika - akurat pasował i był równy. Cewkę przyklejam na taśmę dwustronną 2. krańcówki 3. balanser zrobiony z kawałka drona starego xD Musiałem tak zrobić bo serwomechanizm był zbyt niedokładny i potrzebowałem przełożenia ( w tym wypadku 6:1) 4. Napinacz drugu - dwa kawałki korka wyłożone filcem, pomiędzy tym przesuwa się drucik 5.
wołam: @Kacorek: @Jarek_P: @dluto: @Helsantonio_Montes: nope, bo śruby będę magnesował później. Właściwie to te śruby są tymczasowo :D W jednej cewce wstawię alnico 5 walcowe 5x18mm a w drugiej jeszcze nie wiem. Właściwie te śruby #!$%@? się magnesują, spróbuję je rozhartować. Póki nie mam Alnico to zamówiłem 50 magnesów neodymowych 5x2mm i potestuję :D
@Helsantonio_Montes: Jedną sprawę muszę zmienić - odsunąć tak ze 3 cm napinacz od balansera. Korek fajnie amortyzuje to szarpanie drutu przez cewkę, może też dlatego mi się nie zrywa ;D
@Helsantonio_Montes: Jak dopracuję szczegóły nawijarki, poskręcam nową ramę i przeniosę elektronikę na płytkę drukowaną to dodam znalezisko z dokładnym opisem step by step jak zrobić nawijarkę i pickupy + wrzucę kod arduino i potrzebne elementy. Na razie wszystko jest w fazie testów i prototypu xD
Właściwie te śruby #!$%@? się magnesują, spróbuję je rozhartować.
@isopropylphenidate: śruby są z miękkiej stali i będą się beznadziejnie magnesować, a namagnesowane bardzo szybko stracą własności magnetyczne. Rozhartowanie nic nie da z tego prostego powodu, że śruby nie są hartowane. Jest jeszcze szansa, że kupiłeś śruby z nierdzewki, wtedy o jakimkolwiek magnesowaniu zapomnij.
Nawijarka mnie powaliła :) Daj jeszcze jakieś zbliżenie na sam balanser, tak, żeby było widać serwo. Na
Po wyschnięciu jeszcze śruby w środku obkleje taśmą izolacyjną i w sumie gotowa do nawijania. Będzie to druga połowa humbuckera. Pierwsza ma 6,25kOM, lekko chcę zróżnicować i dam na tą 6,5kOMa.
W tle widać śliczne drewno bukowe - użyję je do zrobienia ukladzin do drugiego humbuckera. Oba humby idą do akustyka.
Dobrze mi idzie więc przymierzam się do zrobienia od zera gitary elektrycznej w stylu Gibson Les Paul 59 studio. Muszę tylko uzupełnić warsztat xD
#gitara #gitaraelektryczna #diy #majsterkowanie #lutnictwo
Ile Cię kosztowało zbudowanie przetwornika?
-Gdzie kupiłeś drut i jaki to drut?
-gdzie kupiłeś takie magnesy do tego przetwornika?
-Ile zwojów?
Nawijarka:
- Arduino uno (ok. 15 zł klon)
-plytka prototypowa (8zl?)
- LCD 16x2
-
1. "koło zamachowe" ze starego głośnika - akurat pasował i był równy. Cewkę przyklejam na taśmę dwustronną
2. krańcówki
3. balanser zrobiony z kawałka drona starego xD Musiałem tak zrobić bo serwomechanizm był zbyt niedokładny i potrzebowałem przełożenia ( w tym wypadku 6:1)
4. Napinacz drugu - dwa kawałki korka wyłożone filcem, pomiędzy tym przesuwa się drucik
5.
nie wiem czy będzie widać drut :D
Na razie skończę tego pierwszego humbuckera i ogarnę nawijarkę dopiero
@Helsantonio_Montes: nope, bo śruby będę magnesował później. Właściwie to te śruby są tymczasowo :D
W jednej cewce wstawię alnico 5 walcowe 5x18mm a w drugiej jeszcze nie wiem. Właściwie te śruby #!$%@? się magnesują, spróbuję je rozhartować.
Póki nie mam Alnico to zamówiłem 50 magnesów neodymowych 5x2mm i potestuję :D
Na razie wszystko jest w fazie testów i prototypu xD
@isopropylphenidate: śruby są z miękkiej stali i będą się beznadziejnie magnesować, a namagnesowane bardzo szybko stracą własności magnetyczne. Rozhartowanie nic nie da z tego prostego powodu, że śruby nie są hartowane. Jest jeszcze szansa, że kupiłeś śruby z nierdzewki, wtedy o jakimkolwiek magnesowaniu zapomnij.
Nawijarka mnie powaliła :) Daj jeszcze jakieś zbliżenie na sam balanser, tak, żeby było widać serwo.
Na