Wpis z mikrobloga

#eu4

AI jest jeszcze głupsze niż kiedykolwiek? Fajnie, że Aragonia zrobiła mi desant na Karaiby stackiem 20k (yup, to na pewno teren strategiczny jak wojna była o Gibraltar) a inny stack 20k męczył się z fortami w Irlandii przez co mogłem spokojnie rozpieprzyć ich jak gówno na ich własnej ziemi, ale potem jeszcze ten irlandzki stack stał przez jakieś 30 lat na wygnaniu w Irlandii po zakończeniu wojny...

Kolejna sprawa - #!$%@? mózgowe AI w kwestiach kolonizacji nie zmieni się już chyba nigdy. Ja naprawdę nie rozumiem co gryzie Portugalię w Brazylii a co dla Kastylii jest takiego złego w terenach Argentyny. Normalnie miałem chyba RAZ grę, gdzie Portugalia zachowała RIGCZ i zaczęła od Brazylii a Kastylia od Rio de la Plata. Nie mają tego w mission chainie czy jak? Dla Anglii jest mowa o Karaibach jako no 1, potem tereny USA i Kanady. Resztę trzeba zgarniać "pozamisyjnie".
  • 8
@Merhant: Bo mam wrażenie, że z każdym kolejnym "updatem" i "expansion packiem" gra jest coraz gorsza. Do pewnego momentu było coraz lepiej a teraz już od dawna cofają się w rozwoju. Grając Anglią zawsze było się bogatym, ale w tej chwili w 1550 roku czy nawet wcześniej mam jakieś 70 dukatów netto na plusie miesięcznie. Daję np. po 1000 dukatów swoim CNom żeby miały kasę na ekspansję...

I pomimo tego, że
@Khaine Zgadzam sie, pdx dodaje nowe systemy a gra od skomplikowania i dokladania nowych rzeczy sie sypie wiec lataja ja jak moga. Wszystko trzyma sie na programistycznym odpowiedniku gumy do zucia i tasmy klejacej.
Natomiast AI po prostu oszukuje, np nie placi w ogole za utrzymanie fortow co jest strasznie #!$%@?.
Imo od Common Sense zaczelo sie robic gorzej
Natomiast AI po prostu oszukuje, np nie placi w ogole za utrzymanie fortow co jest strasznie #!$%@?.

@TotalDisaster: Aha, super, czyli #!$%@?ą sobie fortów lvl 8, które normalnie są ekstremalnie drogie i wszystko za friko? Mogą sobie 100k woja wystawić za kilka takich fortów.
@Khaine Yope. Ja raz z ciekawosci wszedlem na Rosje z konsoli jakos w okolicy 1600 chyba i coz za przypadek, mialem -16 dukatow przychodu, akurat tyle ile kosztowalo utrzymanie jego fortow ( ͡º ͜ʖ͡º)
A devowie stwierdzili ze #!$%@? #!$%@? i tak zostawiaja.
Ottosi mając bagatela 100 całkowitego developa więcej (wiadomo, GB ma doliczone kolonie - Ottosi top 1, ja top 2 Great Power) mają jeszcze dodatkowe 50 dukatów więcej miesięcznie przychodów

To akurat nic dziwnego:
1. do Konstantynopola bardzo łatwo przekierować handel z Indii
2. Ottomani, przynajmniej na początku gry, zarabiają więcej z produkcji niż z handlu - a w Anatolii i na bliskim wschodzie produkuje się więcej drogich towarów (jedwab, bawełna, tkaniny, przyprawy,