Wpis z mikrobloga

Ale wiecie, że bez względu na to czy matura jest trudna, czy nie, wasze szanse na dostanie się na wybrane studia i tak są takie same? Jak jest trudniejsza to będą mniejsze progi punktowe i wyjdzie na to samo ¯\_(ツ)_/¯

#matura
  • 20
  • Odpowiedz
@zlurowany: I jaki ma sens czekać pół życia, żeby studiować? Ja zmieniałem kierunek po pierwszym roku i to jest według mnie duża strata, rok do tyłu, czekać na rekrutację 2,3+ lat to jest jakieś szaleństwo.
  • Odpowiedz
@FireDash jest sens, bo potem to będziesz robić całe życie, także perspektywę straconego roku czy dwóch rekompensuje praca 30 lat w zawodzie, który się chciało wykonywać.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@FireDash: niekoniecznie: przykładowo na informatykę można liczyć matme 3razy, więc załóżmy że fizyka i informatyka byłyby łatwiejsze i wtedy osoby, ktore chciały wejść samą matmą nie mają dużych szans :)
  • Odpowiedz
@FireDash: Nie wziąłeś pod uwagę faktu, że im łatwiejsza matura tym gorzej dla obkutych. Przy prostej maturze więcej średniaków nabije wysoki czy maksymalny wynik. Ludzie dobrze ogarniający, taki wynik też przy prostej zdobędą czyli wyjdą na tym tak samo jak średniaki.
Przy trudnej maturze: ogarniacze zdobędą wysoki wynik, a średniaki raczej nie.
  • Odpowiedz
@FireDash: Pomijam fakt, że większość ludzi narzekających na poziom matury to i tak matoły którzy pójdą do elitarnych szkół biznesu i hałasu i pokończą gówno kierunki, po czym skończą w McCafe.
  • Odpowiedz
  • 0
@zlurowany po cholerę oni się tak na tę medycynę pchają, zapieprzać 6 lat, żeby przy dużym szczęściu zarabiać przez 5 lat 2200 na rękę, czyli mniej niż kasjer w biedronce, nie rozumiem tego
  • Odpowiedz
  • 0
@goparys no ok, ale nie za 2200, za te pieniądze nie utrzymasz się w dużym mieście jeżeli nie masz swojego mieszkania, już nie mówię o tym, żeby coś z tego życia mieć.
  • Odpowiedz
@dlolb
Teraz juz jest trochę lepiej. Z lojalka na dwa lata i specjalizacja deficytową jest okolo 4k na rękę.
Nie jest kolorowo z wielu powodów, ale jak to kogoś pasja to co ma zrobić?
  • Odpowiedz