Wpis z mikrobloga

Zastanawia mnie dlaczego producenci aut w nowych samochodach nie zainstalują czytników biometrycznych. Taki skaner linii papilarnych we włączniku i klamkach. I tak wsiadając do auta z systemem bezkluczykowym musisz wcisnąć przycisk start. Więc czujnik za 2$ zwiekszyłby zabezpieczenia auta gdzie nie trzeba by stosować jakiś urządzeń na baterię w kluczyku I rezygnować z keyless.

W telefonach i systemach ewidencji pracowników stosują tę metodę od lat, a gigantyczny przemysł motoryzacyjny nie może wpaść na taki prosty pomysł.
#motoryzacja
  • 17
@jezdze_tylko_mercedesem: oczywiście, wtedy mógłbyś się pozbyć kluczyka teoretycznie. Ładujesz rozpoznawanie twarzy i skaner linii i jeżeli auto ma prąd to możesz je otworzyć i jechać. Już w autach masz kupę czujników, taki chip praktycznie uniemożliwiłby jazdę nie autoryzowanym kierowcom.
@j3sion: w sumie nigdy o tym nie myślałem, ale to było by mega proste rozwiązane które by calkiem dobrze zabezpieczylo auto. Według mnie kluczyk + skaner na przycisku start i było by super. Taki skaner linii papilarnych z iPhone jest mega szybki i napewno dobrze by działał. Tak jak mówisz i tak w autach jest coraz więcej elektroniki i kabli więc taki jeden mały system pewnie by nie był problemem. Dlaczego
@modzelem: @SpalaczBenzyny: oczywiście że się da ale w tej chwili podatność na walizkę maja prawie wszystkie auta. Jest jeden model który mierzy czas komunikacji i się jeszcze opiera. Odcisk palca wyeliminowałby ten problem.
@bigger: instalacja niefabrycznego zabezpieczenia które ingeruje w elektronikę pojazdu powoduje utratę gwarancji. Z filmu wyżej wychodzi że producenci z technologią są jakieś 3 lata do tyłu, bo tyle zajmuje opracowanie i wydanie przycisku. Naprawdę myślisz że
Odcisk palca wyeliminowałby ten problem.

@j3sion: Na krótki okres. Pewnie znajdzie się magik, który znajdzie jakiś tryb serwisowy, dodawanie swojego odcisku, jakieś obejście itp. Albo zwyczajnie wezmą go na lawetę.
@j3sion: Mozna w ASO dolozyc bez utraty gwarancji wiele rzeczy. Nie wiem czy akurat taki system, ale bym sie nie zdziwil.

Nie wiem co za bdzury sa w tym filmiku, ale mialem A8 D3 z 2003 (chyba) roku z tym ficzerem, wiec jakby nie patrzec to juz 15 lat minelo i wciaz nie jest popularny, choiciaz zapewne tanie w wykonaiu. A gdzety z klasy premium szybko z reguly przenikaja do klas
@bigger: 15 lat temu czujnik potrzebował więcej czasu na weryfikację. Dziś jest 1/10 s. Mamy komórki które mają więcej funkcjonalności niż komputery z tamtych czasów. Mamy szyfrowanie w locie. Złamanie czytnika w telefonie wymaga małego laboratorium i dobrego wzoru.
Naprawdę sądzisz że złodziej robiłby odlewy żeby to obejść? Do tej pory nie obeszli czytnika w iPhonie, a ty sugerujesz że w aucie to będzie pestka. @modzelem: na lawetę nie ma
@j3sion: To dziallo normlanie juz 15 lat temu. Przykladales i tyle. Wiek czy 1/10 sekundy wiecej/mniej nie ma tu znaczenia. Nie opoznialo to w zaden sposob korzystania z samochodu. Bylo poprstu niewygodne.

Jakby sie sprawdzalo to po 15 latach byloby w powszchnym uzyciu. A nie jest.