Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
#pracbaza

Pracuję w firmie 2 lata na stanowisku IT, jednak od pewnego czasu pracodawca znajduje mi regularnie dodatkowe zajęcia oraz dokłada obowiązków. Jakiś czasu temu wymyślili mi zajęcie, polegające na ogarnianiu kwestii rachunkowości w firmie. Na stanowisku który zajmuje się tymi rzeczami zatrudniona jest inna osoba, która mnie niejako uczyła ale robienie czegoś, czego nie lubicie robić i do czego nie byliście zatrudniani sami wiecie jak wygląda. Nauka nie do końca weszła jak trzeba, a jestem rzucany na głęboką wodę by po kilku miesiącach szkolenia "z doskoku" robić to samodzielnie. Jak wymiksować się z robienia tego, skoro przełożony nakazał? Po prostu zaprotestować, że nie byłem w tym celu zatrudniany? W spisie obowiązków służbowych mam teoretycznie zapis o pomocy w kwestiach rachunkowości, ale pomoc to nie robienie wszystkiego samodzielnie. Pomóżcie, bo ta praca powoli mnie zaczyna wykańczać i chodzenie tam odbieram jako tragiczny obowiązek i tortury.

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Eugeniusz_Zua
  • 5
@AnonimoweMirkoWyznania: dokładnie to samo miałem w poprzedniej firmie, jak pracowałem jako technik IT - była to moja pierwsza praca. U mnie niestety nie dało się nic z tym zrobić, bo wtedy dyrektor uzgodnił z księgowością, że jako IT mamy samodzielnie tworzyć w systemie zamówienia do faktur zakupu, opisać je, załatwić podpisy i odnieść faktury do księgowości. Tak samo środki trwałe - gdy kupowaliśmy coś powyżej 3,5k netto to samodzielnie zakładaliśmy kartoteki,
Tylko pamiętaj, aby wypowiedzenie rzucić dopiero po tym jak dostaniesz nową posadę.

@matwes: Dodał bym że wypowiedzenie zanosić tylko po podpisaniu nowej umowy, jak nie mam papieru to się nie zwolniłbym