#python #django Cześć! Mam pytanie odnośnie pracy z obiektami QuerySet. Czy ktokolwiek z Was korzysta z tego? Używam bazki postgresowej natomiast pracę na niej (selecty, inserty itd) w DataGripie i nie widzę zbytnio sensu aby bawić się tym za pomocą QuerySet. Ktoś mógłby mi objaśnić główne zalety tego?
@Sparrowekk: No chyba zależy co z tymi obiektami robisz/chcesz zrobić. Chyba, że nie potrzebujesz tych danych pokazywać "na zewnątrz" to nie musisz tego ogarniać ;P
@Sparrowekk: Ale dzikie pytanie, selecty i inserty w datagripie to sobie możesz robić na kolanie jak potrzebujesz coś sprawdzić. A na QuerySetach to się pracuje w logice programu, żeby mieć dostęp do wszystkich metod i filtrów jakie używasz w apce.
@aseeon_: Okej już kapuje w takim razie zastosowanie QuerySet. Źle zrozumiałem działanie tego, wydawało mi się, że to tylko polega na zwykłym sprawdzaniu zawartości bazki. A tutaj takie kwiatki. Dzięki za rozjaśnienie :D
Cześć! Mam pytanie odnośnie pracy z obiektami QuerySet. Czy ktokolwiek z Was korzysta z tego? Używam bazki postgresowej natomiast pracę na niej (selecty, inserty itd) w DataGripie i nie widzę zbytnio sensu aby bawić się tym za pomocą QuerySet. Ktoś mógłby mi objaśnić główne zalety tego?
@Sparrowekk: (╥﹏╥)