Wpis z mikrobloga

Jak zrobić w QT, aby zawsze wybierana była ścieżka do pliku, gdzie się on aktualnie znajduje? Próbowałem z QCoreApplication::applicationDirPath(), ale zwraca mi ścieżkę z folderami typu Contents/MacOS/... itp. W ustawieniach projektu też coś się starałem zrobić, ale nie do końca mi to wychodzi (wnioskuję z tego, że dalej ścieżka do pliku jest "dziwna")
#qt #cpp #programowanie
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@tell_me_more: No tak, ale czy zadziała to póżniej na każdym systemie/komputerze jeśli chciałbym owoc swojej pracy wysłać znajomemu? Wydaję mi się, że nie, ale mogę się mylić hmm?
  • Odpowiedz
@tell_me_more: To w skrócie: Dopiero zacząłem przygodę z QT i zrobiłem jakąś tam prostą graficzną apkę. W samym kodzie otwieram plik .txt, z którego pobierane i do którego zapisywane są dane. Ścieżka do niego wygląda:

QFile file("/Users/user/TODO/plik.txt");

I teraz chciałbym zmienić kod tak, aby ktokolwiek to otworzy na jakimkolwiek komputerze był w stanie skorzystać z tej aplikacji (tak aby działała oczywiście
  • Odpowiedz
@Golem_Piotr: ze ścieżka chyba już sobie jakos poradziłem. Program to taka klasyczna todo lista i to co użytkownik wpisywał zapisywane było do pliku .txt. Jutro zerknę czy to co zaproponowałeś będzie okej, ale z tego co widzę to może się uda. Dzieki
  • Odpowiedz