Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
Odpalam samochód i po 2min zapala się kontrolka poziomu płynu chłodniczego.
I świeci się ciągle. Pojechałem tak do pracy, temperatura cały czas w normie była.
Wracając kontrolka od samego początku się świeciła. W domu jak silnik ostygł sprawdziłem poziom płynu i wszystko w normie.
Dzisiaj odpalam kontrolka nie świeci, mija 2-3min i to samo znowu się zapaliła.
Co to może być? Od czego zacząć sprawdzanie?
#bmw #e46 n42b20
#mechanikasamochodowa #motoryzacja
  • 10
  • Odpowiedz
@TheSznikers: Ja tak miałem w lagunie temp w normie a kontrolka się świeci czasami cały czas czasami po paru minutach sie włączała + do tego miałem Service na czerwono w moim przypadku był trzaśnięty bezpiecznik w komorze silnika mam nadzieję że pomogłem ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@kujtek: Podłącze, a tak ogólnie to najbardziej mnie zastanawia fakt że po odkręceniu korka jak sprawdzałem stan to błąd zniknął ale po odpaleniu ponownie się pojawił. Tak jakby odkręcenie korka wyrównało poziom płynu?
  • Odpowiedz

@TheSznikers: tam po odpaleniu silnika jest nadciśnienie. Gdy wyłączysz silnik i odkręcisz korek, to ciśnienie w instalacji wyrównuje się z atmosferycznym. Po zakręceniu korka i odpaleniu silnika znowu robi się nadciśnienie. W beemkach podobno jest problematyczne odpowietrzanie instalacji. tutaj bym szukał problemu.
  • Odpowiedz
@TheSznikers: Pewnie masz układ zapowietrzony. Odpowietrz go i wtedy patrz.
Tak w ogóle to jak sprawdzasz czy temp masz ok? Wiesz, że w BMW pion wskazuje od 75-115 stopni? A czasem powyżej 100 stopni może oznaczać, że coś jest nie tak i wtedy się sprawdza realną temp poprzez ukryte menu.
  • Odpowiedz