Wpis z mikrobloga

#solidworks v2010
Czy istnieje w Soliworks-ie funkcja ,,szybki wymiar"? tzn zamiast osobno tworzyć okrąg i potem wpisywać średnicę, to można zrobić to od razu podczas tworzenia.

Widzę, że można tworzyć bryły poprzez wyciąganie, czy jest także zwykła opcja tworzenia bryły np. sześcianu?

Spotkałem się z błędem aktualizacji:
,,Jeżeli problem nadal występuje, serwer proxy może zapobiegać automatycznym pobraniom. Wybierz opcję pobrania plików ręcznie.
Aby uzyskać więcej informacji na temat błędów pobrania, odwiedź Portal klientów (Customer Portal)."
Ktoś wie jak temu zaradzić?
  • 16
@Erk700: no tak, przy narysowaniu możesz wpisać wymiar, ale faktycznie żeby zrobił się szkic na czarno, to i tak trzeba chwycić za linie wymiarowania i ją wstawić (już będzie wymiar taki jaki wpisałeś na początku, no ale to kliknięcie trzeba zrobić) no chyba że zrobisz jako nieruchome co jest bezsensem ;)
@mar111cin: Nie zrozumieliśmy się Mirku, nie chodzi mi o linię wymiarową, ale o tworzenie okręgu:
Teraz tworzę okrąg, a później zmieniam jego średnicę na np. 30
Chcę podczas tworzenia okręgu wpisać 30 i nacisnąć enter, co ma stworzyć okrąg o promieniu 30
@Erk700: zauważ, że u mnie okrąg jest pomarańczowy, a u Ciebie niebieski.
Czytam co napisałeś i nie wiem o co chodzi - jak ktoś Ci pomaga to nie wypada tak do niego napisać, żeby sobie znalazł...
ja powtarzam.
kliknij raz zaznaczając środek, zrób okrąg i kliknij drugi raz (jeszcze nie podając wymiary) zrobi się pomarańczowy i okienko wtedy jest aktywne i można wpisać wymiar
@Erk700: za bardzo inaczej się nie da...
tylko samo to edytowanie to nie musisz specjalnie włączać, tylko masz od razu włączone po stworzeniu okręgu wystarczy wymiar wpisać - próbowałeś w ogóle? bo może tego nawet nie zauważasz, że jest taka opcja.
Wejdź w opcje systemu -> Szkic -> Włącz regulacje numeryczną na ekranie podczas tworzeniu elementu (Zaznacz)
Jak ją zaznaczysz to pojawi się pod nią kolejna, którą również musisz zaznaczyć -> Utwórz wymiar tylko po wprowadzeniu wartości.