Wpis z mikrobloga

Był taki srogi ból d--y o promowanie politechnik dla kobiet, że równouprawnienie i w ogóle, że mają sobie same wywalczyć pozycję.
Szkoda, że janusze w firmach o tym całym równouprawnieniu nie wiedzą. Jak baba inżynier miałam propozycję co najwyżej jako przedstawiciel handlowy, bo na uj im taka, jeszcze młoda, niebrzydka. Pewnie zaraz na macierzyńskie pójdzie.
Czasem mam ochotę wpisać sobie w CV, "MAM Z-----E GENY NIE PLANUJĘ DZIECI W PRZECIĄGU NAJBLIŻSZEJ DEKADY, nie obgaduję nikogo, nie szukam romansu, znam się na swoim fachu a przy okazji piekę dobre ciasta"
Poważnie myślę nad przebranżowieniem się z mibm na programistę, bo chyba tylko tam nie ma takich ograniczeń..
  • 79
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@betyng: szukam pracy już pół roku, w 2 firmach usłyszałam w twarz, że w sumie kobiety nie chcą na takie poważne stanowisko, w jednej, że pewnie źle mi będzie, bo z kobiet to tylko sprzątaczka i pani Basia z księgowości jest. Może mam złą passę, może coś się ruszy jak całkiem skończę te studia

w jakiej branży pracujesz?
  • Odpowiedz
@betyng To moze byc prawda a nie marudzenie. Niby wszystko jest fajnie i dobrze wyglada jak masz prace, ale zupelnie inaczej jest jak jej szukasz. Tak jak samochod, szukasz konkretnego i nie ma, a jak kupisz cos innego to bach idealny i to blisko.
  • Odpowiedz
@dzikdzikdzik: szukam 1. do tego jestem niepełnosprawna, i zdrowie mi nie pozwalało na studia 4 dni w tygodniu + praca XD
więc nie mam doświadczenia, jedynie mózg i umiejętności. z rozmowami nie ma problemu, ostatnia była bardzo obiecująca, tylko te studia jeszcze kończę i zobaczymy, czy faktycznie mnie będą chcieli po obronie..
ale dostałam się na nią tylko przez znajomości, z wielu wielu ofert, które wysłałam przez tyle miesięcy 0
  • Odpowiedz
@seba_seba: konstruktor CAD 2D i 3D, cała inżynieria materiałowa, więc i jakość.. większość firm, w których mogłabym pracować w okolicy to automotive. Dlatego chyba sobie ogarnę kurs na testera oprogramowania, albo javę podszkolę i będę szukać w tym..
@betyng: chemia to inna sprawa, w niej jest duużo kobiet.
  • Odpowiedz
to chyba raczej produkcja, myślałem że bardziej właśnie programowanie, bo w tym jest robota ale w większości niestety na exporcie i trzeba się włóczyć po świecie
  • Odpowiedz