Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Khaine: ważny jest okres wypowiedzenia. Zarabiać w IT więcej możesz zawsze-jak szef nie da podwyżki nowej pracy nie będziesz szukał długo. Trudniej jednak jest gdy masz 3 miesięczny kaganiec. Raz że szefostwo w poprzedniej robocie niczego się nie nauczy bo będzie miało sporo czasu na znalezienie kogoś na twoje miejsce, dwa tobie będzie niewygodnie szukać nowej pracy.
Sam się w to wpakowałem bo zasiedziałem się w jednym miejscu ponad 3
  • Odpowiedz
@JakTamCoTam: No ja tak miałem. Zwykle jest tak, że dają ci okres próbny jakiś. 3 miesiące, pół roku. W tym czasie trzeba się zorientować jaka jest specyfika firmy i się zastanowić jak powinna wyglądać umowa "właściwa".

Ja niby wiedziałem, że mamy hermetyczne środowisko i tutaj ktokolwiek świeży z zewnątrz ma wartość ~~ 0, choćby był programistą z 5 letnim stażem vs świeżak po studiach który siedzi tutaj z rok (tak,
  • Odpowiedz
@Khaine: skoro tylko pieniądz stanowił o pozostaniu w firmie, to czemu nie poszedłeś do nowej, gdzie miałeś już wyższą stawkę na dzień dobry?
Tym samym wyższy pułap startu po dalsze podwyżki.

Notabene jak czytam o rynku pracy IT, wychodzi na to, że informatycy odznaczają się najniższym przywiązaniem do firm, dla których zmiana miejsca pracy zależna jest w zasadzie wyłącznie od wyższego wynagrodzenia.
  • Odpowiedz
via Android
  • 2
@Dibhala lubię ludzi w firmie i jest mi tam generalnie dobrze. Przebili finansowo konkurencję i obiecali, że będzie nowy projekt. No to zostałem. Ale drugi raz musieliby finansowo konkurencję zmasakrować, bo nie uwierzę w żadne zapewnienia że coś się poprawi w kwestii perspektyw.
  • Odpowiedz
@Khaine: Czyli gdy nie mogą ci już dać umowy na czas określony albo jak ci się sama przekształci w nieokreślony, czyli po trzech latach, to zmieniasz firmę?
  • Odpowiedz
@Khaine: Chcesz pro tip? Załatw w umowie inny, żeby było ciekawiej twój (gdy sam składasz) ulegnie skróceniu ale pracodawcy nigdy (może go tylko wydłużyć).
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Sabr Jak ktoś daje w IT UOP na czas nieokreślony, to po to aby pracownika jak najmocniej uwiązać do siebie i maksymalnie zupierdliwić mu ewentualne odejście a nie żeby mu zrobić dobrze. Jak firma wie że jest atrakcyjna, to nie będzie się bać czasu określonego np. na rok.
  • Odpowiedz